Koncerti

Kuku$, Buntai i Jeboton - distorzija umjesto autotunea u intimnoj večeri na kakvu nismo navikli

Kuku$, Buntai i Jeboton - distorzija umjesto autotunea u intimnoj večeri na kakvu nismo navikli

Nesnosna vrućina, gužva i divlja atmosfera neizostavna je asocijacija koncert bilo kojeg regionalnog trap izvođača. Nešto više od 4 mjeseca nakon njihovog posljednjeg službenog zagrebačkog ukazanja u klubu Boogaloo, Kuku$ i Buntai ponovno su udružili snage i održali akustično-intimnu glazbenu poslasticu na zagrebačkom Jarunu, u klubu Aquarius.

Bila je to veoma ugodna večer koja je otkrila mnogo, no, krenimo redom. "Sve prema preporukama Stožera civilne zaštite" i ostale kerefeke s kojima se kultura na izdisaju trenutno suočava, stvorili su posebnu programsku večer "Trap uz svijeće", koncept koji je nadmašio sva očekivanja i natjerao trap velikane da ovaj put malo veći naglasak stave na kvalitetu glazbene izvedbe. Gledati ih kako pokušavaju, iskreno se trude, bio je pravi gušt, simpatično i zabavno. 

 

foto: Kuku$, credit: Igor Pavlović

 

A napor koji su trebali uložiti bio je velik jer, s jedne strane, Kuku$ je prvi put nastupio s bendom i to ne bilo kojim. Dečki iz Jeboton kolektiva izvrsni su instrumentalisti, stvorili su aranžmane koji su njihove hitove odveli na jednu potpuno novu, višu razinu. S druge strane, figurativno i doslovno, stoji mirna publika, koja ovaj put uistinu sluša i može čuti, jer nije #situacija kao inače. 

 

foto: Kuku$, credit: Igor Pavlović

 

Neizmjerno mi je drago da je došao taj trenutak, u kojem samo pojavljivanje na pozornici u maniri velike rock zvijezde za kojom djevojčice vrište nije bilo dovoljno. Trenutak u kojem tu-i-tamo ispuštanje nekog zvuka na playback vlastitog vokala nije bilo moguće. Bio je ovo test njihovih istinskih sposobnosti.

 

foto: Kuku$, credit: Igor Pavlović

 

Tako ogoljeni na pozornici, smješteni između dvije vatre - vrhunskog benda i mirne publike, Kuku$i nisu imali drugog izbora nego uozbiljiti se i dokazati da mogu i bez autotunea. Bio je to fantastičan i neočekivan iskorak u njihovoj karijeri - otkriven je novi potencijal na kojem se treba još puno, puno raditi da bi poprimio u potpunosti zadovoljavajuću formu. Od vokalne tehnike do boljeg usklađivanja s instrumentalnim aranžmanom, mnogo je mjesta za napredak, ali trenutak u kojem ovaj trojac na binu dolazi s nekom vrstom strahopoštovanja i dozom nesigurnosti neprocjenjiv je.

 

foto: Jeboton, credit: Igor Pavlović

 

No, svaki početak je težak, pa tako je i ovaj, ali dečki su uistinu zaslužili svaku pohvalu. Dok ih je Jeboton ležerno, nenamjerno, prijateljski gazio vrhunskim, sofisticiranim i elegantnim rješenjima, oni su se hrabro borili sami sa sobom, uistinu su dali svoj maksimum. Hilje, očekivano i uobičajeno, za nekoliko razina iznad ostatka grupe, cijele je večeri nekako samostalno (o)držao sve pod kontrolom. Iso Miki kulerski bi odradio svoj dio. Jedini panker u bendu, kako su ga nazvali, napravio je scenu na kraju istoimenog hita, dugim i glasnim vriskom u maniri najžešćih metalaca i svaka mu čast na tome. Goca se trudio. Uistinu se trudio. Čak se ispričao što je skinuo majicu. Dok smo navikli da inače nekontrolirano tetura po sceni u maniri velike zvijezde, kao da se sinoć spustio na zemlju i shvatio je da je profesionalizam ovaj put jako važan. Njegov hit "Bez tebe" uistinu fantastično zvuči s bendom, vjerojatno i zbog sličnog žanrovskog karaktera koji dečkima iz Jebotona prirodno leži. Za razliku od Hiljsonove "Bebice" koja nije toliko briljirala.

 

foto: Jeboton, credit: Igor Pavlović

 

Ali zato sve ostalo jest - atmosferični shoegaze "Medalja", stoner rock "Bode Millera", heavy metal "Spartanac" u kombinaciji sa Swannom, linkinparkovska "Napravit ću scenu"... osebujan žanrovski dijapazon koji je otvorio novo poglavlje karijere Kuku$a. Distorzija im dobro stoji.

 

foto: Buntai, credit: Igor Pavlović

 

Večer je otvorio Buntai, koji nije nastupio uz bend, no također se našao u potpuno drugačijoj situaciji nego inače. Emo trap boy bend s black metal logotipom, napravio je odličan posao, smireno, pažljivo i veoma profesionalno. 

U nekim novim uvjetima, koji zapravo nisu uopće loši. I dok je ekipa starija od 20 godina uvijek nekako tražila utočište u rubnim dijelovima klubova, sada to nije bilo potrebno - distanca je omogućila fantastično penzionersko trap uživanje, đuskanje na svježem povjetarcu tople ljetne večeri. Romantika uz Kuku$ i Buntai. Zapravo, ne mogu procijeniti je li uistinu bilo toliko dobro ili smo se samo baš jako zaželjeli koncerata. Sljedeći četvrtak Krankšvester.

 

Galeriju fotografija s koncerta možete pogledati OVDJE.