Koncerti

Sunnata i Weedpecker - dobre vibracije u Močvari

Sunnata i Weedpecker - dobre vibracije u Močvari

Jučerašnja južina u Zagreb je “dopuhala” dva kvalitetna poljska benda - Sunnatu i Weedpecker koji su nam u sklopu programa Good Vibrations osigurali žestoku i glazbeno raznoliku večer.

Zagreb je bio druga postaja na “balkanskoj Odiseji” poljskih bendova Sunnata i Weedpecker koji su u sklopu programa Good Vibrations premijerno nastupili pred hrvatskom publikom. Već iz samih naziva bendova jasno je koliko se oni međusobno razlikuju. Sunnata (čije ime na sanskrtu znači praznina), ritualni su heavy/prog-rock s “ugrizom” stonera, dooma, sludgea i još koje čega, dok Weedpecker suvereno “plivaju” psihodeličnim stoner vodama.

Nešto malo poslije 21h na pozornicu se popela četvorka iz Sunnate. Sunnata je bend koji se formirao prije deset godina, a prošle godine izašao je njihov treći studijski album, impresivno progresivno/post rock izdanje - “Outlands”.

Sunnata je u Močvaru donijela notu mistike koju su dodatno pojačali mirisom indijskih štapića i dimom koji je ubrzo ispunio prostor ispred pozornice. Hipnotičkim, ritualnim ritmovima i mantrama, Sunnata vas vodi na zagonetno putovanje kroz neke nepoznate svjetove, a taman kad se uljuljuškate, punim intenzitetom na vas se obrušavaju snažnim krešendom nakon kojeg vas ponovno smiruju atmosferičnim i melodičnim dionicama. Izvedba Sunnate interesantna je kombinacija ezoteričnih napjeva, intenzivnih “build-upova” i eksplozije riffova kojima uspješno stvaraju nadnaravnu atmosferu.

Foto: Sunnata, Credit: Marko Uzelac

Nakon seanse sa Sunnatom očekivalo nas je nešto potpuno drugačije. Na redu je bila ekipa iz Weedpeckera koja nas je počastila porcijom psihodeličnog stoner metala. Kao i Sunnata, Weedpecker također ima noviji materijal, album “III” čiji naziv otkriva o kojem po redu studijskom izdanju je riječ. Zvuk Weedpeckera “teleportirao” nas je u 60-e i 70-e godine prošlog stoljeća. Njihove pjesme energične su i dugog trajanja tijekom kojeg dosežu puninu svog progresivno-psihodeličnog stila podebljanog “prljavim” stoner dionicama. U njihovom zvuku osjećaju se utjecaji bendova spomenutog razdoblja s, na pojedinim pjesmama, možda najzamjetnijim utjecajem Pink Floyda, a sve zajedno funkcionira i više nego dobro.

Foto: Weedpecker, Credit: Marko Uzelac

Sunnata i Weedpecker u svojem kratkom, ali žestoko/slatkom posjetu Zagrebu odradili su kvalitetne svirke i ostavili odličan dojam te se nadamo da će nas posjestiti i nekoj drugoj “Odiseji” .

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja