Koncerti

Večer magije i ljepote uz Nicka Cavea & Bad Seedse u Beogradu

Večer magije i ljepote uz Nicka Cavea & Bad Seedse u Beogradu

Večer uz Nicka Cavea i njegove Bad Seedse u prepunoj beogradskoj Kombank areni u kojoj su u subotu navečer održali koncert u sklopu velike europske turneje, bila je večer za pamćenje. Jedna od onih za koje jednostavno ne želite da završe...

Teško je riječima u potpunosti dočarati nadrealan osjećaj koji je zavladalo Kombank arenom u trenutku kad su se začuli prvi taktovi hipnotične "Three Seasons in Wyoming" Nicka Cavea i Warrena Ellisa. Potpuna tišina i iščekivanje oko 25 000 okupljenih uskoro se pretvorilo u gromoglasan pljesak kad se na pozornicu popeo i sam Nick Cave.

Ono što je uslijedilo bila su gotovo dva i pol sata turbulentnog putovanja kroz emocijama nabijen, intrigantan, ekscentričan, dirljiv, na trenutke divlji, na trenutke mračan i apsolutno predivan svijet Nicka Cavea.

Set je započeo pjesmama "Anthrocene", "Jesus Alone" i "Magneto" s njihovog posljednjeg albuma, brilijantnog "Skeleton Tree". U dvorani se osjećala uzvišena atmosfera dok je gospodin Cave nizao svoje stihove uz pratnju melodija toliko emotivnih da su gotovo fizički bolne. Publika je u potpunoj tišini začarano upijala svaku njegovu riječ, a s onima u prvim redovima praktički neprekidno djelio je fizički kontakt, što je posebno došlo do izražaja za vrijeme maestralne izvedbe pjesme "Higgs Boson Blues", u kojoj ih je pozivao da (doslovno) osjete otkucaje njegovog srca. Cave se u svakom smislu nesebično davao svojoj publici, u pojedinim trenutcima doimalo se kao da želi da djelić njega ponesu sa sobom, a ljubav koju mu uzvraćaju gotovo je opipljiva.

Set se nastavio obožavanim klasicima Bad Seedsa; "From Her To Eternity", "Tupelo", "The Ship Song", "Into My Arms" i "Jubilee Street" (iako je objavljena 2013. godine, već je zaslužila status klasika), koje su se savršeno uklopile u "novu eru" benda. Nijedna od njih nije izgubila niti gram svog šarma, a oduševljenja zbog virtuoznosti i ljepote izvođenja nije nedostajalo.

Uslijedio je povratak na "Skeleton Tree" s prekrasnim "Girl In Amber" i "I Need You". Nakon još jednog overdosea intenzivnim emocijama, Nick Cave & Bad Seedsi, barem privremno, smilovali su se publici  te priuštili frenetične i moćne izvedbe još dva fantastična, bezvremenska klasika; "Red Right Hand" i "The Mercy Seat" za vrijeme kojih je zarazna energija benda eksplodirala dvoranom. Službeni dio koncerta završio je dirljivom "Distant Sky" i "Skeleton Tree".

Publika je euforičnim pljeskom i topotom pozvala bend na bis koji je započeo s "The Weeping Song". Osim već uobičajenog fizičkog kontakta s obožavateljima, Cave je otišao korak dalje i spustio se u oduševljenu publiku gdje je proveo ostatak pjesme i pozvao cijelu dvoranu na pljeskanje, što je dodatno pridonjelo cjelokupnoj magiji trenutka. Vrhunac interaktivnosti Cavea i njegove publike bio je za vrijeme maestralno izvedene "Stagger Lee", kad su fanovi preplavili pozornicu gdje su ostali i tijekom posljednje pjesme večeri, sjajne "Push The Sky Away".

Aposlutno zasluženim zaglušujućim pljeskom, publika je s pozornice je ispratila ovu skupinu jedinstvenih, neizrecivo talentiranih virtuoza i umjetnika, vođenih čarobnim Caveom, koja im je pružila spektakularnu večer i nezaboravno, gotovo vantjelesno iskustvo.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja