Koncerti

Veličanstvena Beth Hart pokorila Lisinski!

Veličanstvena Beth Hart pokorila Lisinski!

Vrtlog emocija, pregršt vokalnih vratolomija i kratak, ali nevjerojatan nastup – sve nam je to Beth Hart pružila u sat i pol svirke u Lisinskom. Beth Hart nije novo ime u Zagrebu, svi oni koji su bili na prošlom koncertu imali su razlog za ponoviti to, a svi mi koji smo je prošli put propustili, požurili smo po karte tako da je koncert jako brzo bio rasprodan.

Od samog početka, od prve note koja se začula  u dvorani Lisinski bilo je očito da nas čeka nezaboravan nastup. Vedra nasmijana Beth izašla je na pozornicu i usrećila nas samom svojom pojavom. Toliko otvorena i iskrena, toliko željna da publici prenese svoju ljubav prema glazbi... način na koji to radi teško je opisati riječima. Sve njene pjesme, bilo autorske ili obrade, tu su s razlogom. „Better Man“ s početka nastupa bila je posvećena suprugu, koji ju je podržavao kad joj je bilo najteže, a nakon nje Beth se preselila do klavira jer je slijedila prava dizalica u obliku „Bang Bang, Boom, Boom“ na koju su sve noge u dvorani već lagano procupkale.

Foto: Beth Hart, credit: Filip Bušić

Beth je posve otvorena o svojoj prošlosti i problemom s ovisnošću koji je opjevala s „Bottle of Jesus“. Svaka njena pjesma ima svoje fanove, bilo da je do lyrisca ili  do nevjerojatne lakoće kojom ova fantastična žena pjeva. Glas kao da je iz neke druge dimenzije, one iste iz koje su zalutale Etta James ili Aretha Franklin. Što se potonje tiče, svojom verzijom „Ain't No Way“, popraćenom samo akustičnom gitarom za još intimniji doživljaj, Beth je odala počast ovoj glazbenoj divi i velikom uzoru.

Foto: Beth Hart, credit: Filip Bušić

Kaže Beth da se ona ne može uspoređivati s Arethom – uistinu nema razloga za takvu tvrdnju jer sve što smo vidjeli i čuli dokazuje suprotno. Topao glas, toliko raznolik i moćan, definitivno će potrajati neko vrijeme prije nego splasne doživljaj s ovog nastupa. „Love Is a Lie“ i „Why Don't You Do Right“ dodatno su začinile ionako magičan nastup. A začinila ga je i šetnja po dvorani. Beth je prošla čitavu dvoranu, pozdravila i grlila s brojnim fanovima (uključujući i autoricu ovog teksta), sve to usred pjesme, i pokazala koliko je normalna i prizemljena. Pred sam kraj regularnog dijela sve majke i kćeri u dvorani raznježile su se uz „Mama, This One's For You“, a posljednja pjesma prije bisa bila je „Chocolate Jesus“.

Foto: Beth Hart, credit: Filip Bušić

Za bis su ostavljena dva klasika dviju velikih diva: „Nutbush City Limits“ Tine Turner i „I'd Rather Go Blind“ Ette James. Jedna emotivnija i snažnija od druge, čuti ove pjesme uživo poseban je doživljaj. Beth Hart još je jednom pokazala da je njeno vrijeme tek došlo i potvrdila status jedne od najboljih soul i blues izvođačica. Ikad.

Foto: Beth Hart, credit: Filip Bušić

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.