Koncerti

Irena Žilić i Voland Le Mat za savršen početak vikenda

Irena Žilić i Voland Le Mat za savršen početak vikenda

Mala dvorana Lisinskog sinoć je bila poprište jedne audio-vizualne poslastice: radilo se o promociji vinilnog izdanja albuma „Travelling“ mlađahne kantautorice Irene Žilić, a u večer nas je uvelo jedno povratničko ime na sceni, Voland Le Mat.

Program je počeo u 21h, a dvorana Lisinskog se pokazala savršenim mjestom za ovaj tip svirke – malena i ugodna dvorana koju krasi vrhunska akustika čine prostor koji zove na opuštanje i uživanje. Nakon kraćeg uvoda, Voland Le Mat se zajedno s pratećim gitaristom i klavijaturistom popeo na pozornicu, pozdravio publiku i, kako bolje nego šalom i u pozitivnoj atmosferi, otvorio jučerašnju svirku.

Voland Le MatVoland Le Mat © Filip Bušić

Već s prvim taktovima pjesme "Nigredo" nestala je moja dotadašnja skeptičnost spram Voland Le Mata i nije preostalo ništa nego prepustiti se. Iako je bend, kao što je na početku koncerta najavljeno, svirao samo najtužnije pjesme, oduševila me činjenica da su jednostavan aranžman i Momirov snažni vokal, u kombinaciji s iskrenošću pjesama i spektrom emocija koje svaka od njih donosi, i više nego dovoljni za kvalitetnu glazbu i nadasve lijepu izvedbu. Za one koji nisu još imali priliku slušati ih, glazbu Voland Le Mata opisala bih kao smireni i romantični, a opet pomalo jazz spoj recitatorski raspoloženog Rundeka i melankoličnih "Letu Štuka". Nakon desetak pjesama, među kojima su se našle i "Svijet tišine" te moj osobni favorit "Lakše od laganja", bilo je vrijeme da se pozornicu prepusti onoj zbog koje smo se i okupili u Lisinskom, mladoj nadi, Ireni Žilić. Kao što sam već rekla, Voland Le Mat je jučerašnjim nastupom apsolutno opravdao buku koja se oko benda digla u zadnje vrijeme, a osim vokala Momira Oljače, definitivno je potrebno pohvaliti i njegov prateći bend koji je također vrhunski odradio jučerašnju svirku.

Voland Le MatVoland Le Mat © Filip Bušić

Nakon petnaestak minuta pauze, najavljena je i Irena, koju u Zagrebu nismo imali prilike slušati gotovo dvije godine pa nije bilo ni čudno da je mala dvorana Lisinskog bila potpuno ispunjena, dapače, čak se i za vrijeme samog koncerta molilo za kartu više.

Iznimno simpatična i prirodna, ali i pomalo nervozna Irena pozdravila je publiku i svoju glazbenu večer otvorila novom pjesmom "Taste", čime je na radost okupljenih najavila i novi, nadolazeći album. Na predivno osvijetljenoj pozornici i uz pratnju violinistice Ivane Žabkar, Irena je izvela neke od svojih "starijih" hitova, počevši sa "The Storm" i "Cricket and Mouse", koja je i očekivano izazvala najveće oduševljenje i pljesak publike. A publika je očevidno uživala, vidjelo se to i na njihovim licima, ali i po pjevušenju od kojeg se rijetko tko mogao i(li) želio suzdržati. 

Irena ŽilićIrena Žilić © Filip Bušić

Uslijedila je meni najdraža "Whatever Feels Right", jedna od onih pjesama za vrijeme čije izvedbe vas ne mogu ne preplaviti neka romantika, sreća i ponajprije dobre vibracije. Irena je redala hitove s albuma "Travelling", a s vremena na vrijeme ih je presjekla i novim pjesmama poput "The Moon" i već spomenute "Taste", zaintrigiravši nas tako za novi album koji će, vjerujem, ispuniti sva očekivanja. Jučer me se također posebno dojmila pjesma "Eve" koju je publika oduševljeno dočekala jer je i sama Irena rekla kako je jako rijetko izvodi na nastupima, ispričavši se time unaprijed za potencijalne greške. Snažna i dramatična pjesma u izvedbi Ireninog čistog i jakog vokala potvrdili su da je ljestvica za kantautore na itekako visokoj razini. Druga pjesma koja mi je posebno zapela za uho bila je odlična obrada "Strange Weather" Anne Calvi i Davida Byrnea, koje je Irena već u ranijim intervjuima navodila kao svoje glazbene uzore.

Ivana ŽabkarIvana Žabkar © Filip Bušić

Kasnije se Ireni na pozornici pridružio i gitarist San Mikulec te je, nakon još nekoliko sjajnih izvedbi, koncert bio priveden kraju pjesmama "More Than a Lot", ljubavnom "By My Side" te energičnom izvedbom pjesme "Scars". Naravno da to nije moglo ostati na tome i svi u publici smo se nadali bar još jednoj pjesmi. Sudeći po reakciji Irene i benda, nismo bili jedini te su nam kao bis izveli i naslovnu pjesmu s albuma, "Travelling".

Divna večer u Lisinskom ispunjena pozitivom i ponajprije odličnom glazbom!

Galerija fotografija pogledajte ovdje

 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.