Koncerti

Josipa Lisac - slavlje pola stoljeća karijere i najveće ljubavi

Josipa Lisac - slavlje pola stoljeća karijere i najveće ljubavi

Josipa Lisac je sinoć u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održala veličanstveni koncert povodom jubilarnih 50. godina karijere, a koncert je posvetila svom prerano preminulom suprugu i glazbeniku, Karlu Metikošu.

Ovogodišnji Koncert posvećen Karlu Metikošu dobio je dodatnu dimenziju finalom cjelogodišnje turneje kojom je naša najveća glazbena umjetnica proslavila pola stoljeća na sceni, a prepuni Lisinski ispratio ju je stajaćim ovacijama u trajanju od nekoliko minuta.

Josipa Lisacfoto: Josipa Lisac, credit: Zvonimir Bregeš

Dvoipolsatni nastup krenuo je duboko emotivnom i slojevitom skladbom «Janino ludilo», iz prve hrvatske rock opere «Gubec Beg», koju je Josipa izvela uz klavirsku pratnju maestra Željka Vlahovića. Uslijedio je prearanžirani klasik «Vjerujem ti sve» na kojem su na scenu izašli klavijaturist Gojko Tomljanović i gitarist Davor Doležal. Trećom pjesmom, «Boginja», Josipa je službeno proglasila koncert započetim i zasvirala praćena svojim punim bendom u kojem su, uz Tomljanovića i Doležala još i trubač Josip Grah, basist Davor Črnigoj i bubnjar Borna Šercar, a pridružio im se i klavijaturist Toni Starešinić. Set lista od ukupno 16 pjesama dotaknula je dakako sve najvažnije skladbe karijere, od «O jednoj mladosti», «Gdje Dunav ljubi nebo», «Hir, hir, hir»i «Danas sam luda» preko «Magle», «Ležaj od suza», «1000 razloga» i «Ispočetka».

Gostiju na Josipinim koncertima nema previše, ali su pomno birani. Sinoć u Lisinskom izbor je bio jako logičan. Na pozornici joj se, tako pridružio zagrebački bend Chui s kojim je maestralno izvela “Tebi putujem”, po mnogim izborima najbolju pjesmu 2017. godinu. Osim Chuija uz Josipu su nstupili i maestro Željko Vlahović i Vojkan Jocić, koji je svirao u “Dok razmišljam o nama” i “Danas sam luda”.

foto: Josipa Lisac, credit: Zvonimir Bregeš

Prvi od dva zagrebačka koncerta došao je i neposredno nakon dobivenih priznanja HGU-a i Croatia Recordsa povodom 50. obljetnice umjetničkog djelovanja te za izniman doprinos hrvatskoj glazbi, kao i objave kompilacije “Posve slobodna (Suradnje i etno)” u izdanju Croatia Recordsa. Upravo je njezin dugogodišnji label snimio audio i video jučerašnjeg koncerta.

foto: Josipa Lisac, credit: Zvonimir Bregeš

Josipa Lisac vraća se u Lisinski u četvrtak, 14. prosinca na drugi koncert čije su ulaznice rasprodane još u studenom, u svega 48 sati. Tim nastupom zaokružiti će se godina u kojoj je gostovanjima od Sarajeva, Šibenika, Makarske, Rovinja, Novog Sada, Beograda do New Yorka, Toronta I Chicaga obilježila 50 godina impresivne karijere, teško usporedivo s bilo kojom na ovim prostorima.

 

Galeriju fotografija s veličanstvenog koncerta pogledajte OVDJE.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni