Koncerti

Rundek u KSET-u: Kad je svijet još bio mlad

Rundek u KSET-u: Kad je svijet još bio mlad

U utorak 29. studenog Darko Rundek održao je svoj drugi od predviđenih šest koncerata intimnog karaktera u zagrebačkom Ksetu.

Iako je bilo najavljeno kako će se ovim koncertima obilježiti dvadeset godina od izdavanja legendarnog albuma Ruke, setlista je obuhvatila razne periode glazbenikove bogate karijere – od Apokalipsa do Brisanog prostora, a za ljubitelje Novog vala čak pet bezvremenskih hitova Haustora. 

Točno u 21h, pod velom dima, Rundek se gotovo nečujno popeo s gitarom na pozornicu i intimnu seansu započeo s pjesmom Mlad. Vjerujem kako su mnogima već na prvom taktu i na stihu „kad je svijet još bio mlad“ prošli trnci. Sinoć nije bilo (previše) eksperimentiranja s poznatim pjesmama, a mnoge su zvučale bolje nego na albumima. Prvi vrhunac publika je doživjela tijekom izvedbe Ruku, kako bi se potom ta energija prelila na fenomenalnu izvedbu Sejmena. Ne moram posebno isticati kako su pjesme Haustora bile najbolje prihvaćene. Glavni dio koncerta je zaključio s Bi mogo da mogu, a upravo su Šejn i Šal od svile na bisu s Rundekom na usnoj harmonici publiku bacile potpuno u trans.

20221129_210521

U puna dva sata Rundek je kroz devetnaest pjesama na svojevrstan način kroz magiju glazbe približio obožavateljima filozofiju jednostavnosti života Henryja Davida Thoreaua, ali i beskompromisni duh Corta Maltesea. Na repertoaru su se našle i neke manje poznate i rjeđe izvođenije stvari poput Sjaj što izdaje za koju je sam Rundek rekao da je postala favorit među fanovima iako ju ne izvode često i Theme 58 s kojom su nastup zatvorili. 

20221129_210716

Ako me pitate kako mi je bilo na koncertu, odgovorit ću da sam proveo veći dio koncerta zatvorenih očiju jednostavno upijajući čaroliju muzike. Savršenost glazbenog izričaja uz Rundeka upotpunjivala je Ekipa: Igor Pavlica na trubi, Ana Kovačić na saksofonu, Silvio Bočić na bubnjevima, Miro Manojlović na vibrafonu i Roko Crnić na basu.