Koncerti

J.R. August u KSET-u -  Od ribičije i egzorcizma do serijskih ubojica

J.R. August u KSET-u - Od ribičije i egzorcizma do serijskih ubojica

Nakon odličnog nastupa u Vintage Industrial baru u studenome, J.R. August je jučer opet nastupao u Zagrebu. Ovaj puta je mjesto događanja bio KSET za koji sam očekivala da će bez problema biti pun s obzirom da posjećenost koncerta u Vintageu. I nisam se prevarila u očekivanju!

foto: J.R.August, credit: Filip Bušić

Za zagrijavanje bio je zadužen Sebastian Doe i akustična gitara. Nisam uopće znala da postoji predgrupa na koncertu do skoro samog početka pa sam tako bila nespremna. Iako sam primjetila samo jednu osobu na pozornici, vokala i gitarista, na službenim stranicama benda na Facebooku stoji kako je to peteročlani bend iz Zagreba koji svira acoustic/alternative/folk/rock/blues/jazz. Ne znam je li to bilo do moje pozicije, s obzirom da sam bila na galeriji ili stvarno nije bilo više od jedne osobe na pozornici. Doduše, imao je podršku iz publike koja je održavala ritam, koliko sam uspjela primjetiti, improviziranim instrumentima. Kako god bilo, svirka je bila vesela, pomalo hipijevska i puna te neke pozitivne energije. Publika je uspjela pratiti vokala na par pjesama koje su jako plesne, a KSET je bio poprilično pun. Svakako zanimljivo, definitivno bih mogla takvu glazbu zamisliti na nekom od ljetnih festivala.

foto: J.R.August, credit: Filip Bušić

Iako je njegov nastup bio najavljen za 21:45, J.R. August je izašao nekih pola sata kasnije na pozornicu. Prije njega je izašao i zbor i bend. I dalje mi je fascinantna ta priča njega samog i onda sa zborom i bendom. I dalje ne znam pod koji glazbeni žanr bih uvrstila njegovu glazbu, ali znam da je i dalje nešto najposebnije što sam vidjela u zadnje vrijeme. Dočekao ga je veliki pljesak i klicanje publike, a on je samo počeo svirati i pjevati, odmah na posao. KSET je bio lijepo popunjen, očekivano kažem, s obzirom da je Vintage isto bio pun. Svakako mi je to drago vidjeti da ljudi i dalje dolaze dati podršku glazbenicima, a pogotovo ovakvima koji nisu nekako u istom kalupu kao ostali. Njegov nastup jednostavno ide svojim tokom, nema puno zastajkivanja, pjesme samo idu. Sviđa mi se kako je promijenio setlistu pa je sad ubacivao jednu veseliju pjesmu i jednu mirniju pa je nastup bio i dinamičan sam po sebi. Na setlisti su se našle „Lead the Way“, „the Misanthrope“, „the Exorcist“, „Wake up tomorrow“ i „the Trout and the Nightingale“.

foto: J.R.August, credit: Filip Bušić

Sve je oko ovog izvođača meni zanimljivo, a dodatnu čar daje ta raznolika tematika u njegovim pjesmama. Od ribičije i egzorcizma do serijskih ubojica. Veliko odobrenje publike definitivno ima pjesma „Black Limousine“, ali i „When I go Fishing“, iako nisam sigurna da je to službeni naziv pjesme. Publika uopće nije bila umorna, cijelo vrijeme smo pljeskali u ritmu i nije se stajalo mirno. Na jednoj pjesmi mu se pridružila jedna članica zbora kao glavni vokal, a koncert je priveo kraju uz „Let's Get Together“, najpoznatijom „Crucify Me“ i „Dangerous Waters“. S obzirom da ih publika nije puštala sa stagea usklicima i pljeskom, odsvirali su još jednu veselu pjesmu s porukom da je sve dobro i da je sve u redu, a za kraj, nekako neplanirano je bila izvedena pjesma „Womanizer“. Uz tu pjesmu o serijskom ubojici mladih djevojaka, koncert je bio priveden kraju i svjetla KSET-a su se upalila nakon naklona svih izvođača.

Opet ću reći, mislim da je J.R. August svakako glazbenik na čiji se koncert isplati otići. Naravno, sa zborom i bendom!

 

Galeriju fotografija s koncerta pogledajte OVDJE.