Koncerti

Ludwine kronike predstavljaju #1

Ludwine kronike predstavljaju #1

Radio emisija Ludwine kronike s Radio Studenta uzela je u svoje ruke organizaciju koncerta te su prvu večer, u četvrtak 19.veljače, pozvali tri benda od kojih su dva talijanska i jedan hrvatski tj. zagrebački. To je bio još jedan od koncerata u nizu koji slavi 18. rođendan Radio Studenta

Julien Duval Photography

Julien Duval Photography

Redom su svirali Umor (HR), Shores of Null (ITA) i Doomraiser (ITA). Domaći Umor otvorio je večer i povukao publiku sa šanka pred pozornicu. Dečki su već dobro poznati zagrebačkoj publici s obzirom da sviraju već otprilike osam godina na ovim prostorima, ali su također prošli brojne pozornice diljem Europe te im je zadnji izdani uradak "Held Us Silent For A Moment" izašao prošle godine u digitalnom i vinyl formatu. Njihova muzika najbliže se stavlja u okvire doom crust žanra s fenomenalnom atmosferičnosti, stoner doom manirom teških ,sporih riffova, tj. zvuka popularnije zvanog “muška tuga”. Na prvu je teško ponijeti se za riffovima jer je doom najokorjeliji neprijatelj mainstream zvuka i nije se moguće uhvatiti za neki refren koji se ponavlja tri - četiri puta kroz pjesmu, ali jednom kad se čovjek unese u dušu ovakve glazbe i prepusti se doživljaju, onda stvarno shvati kako je gušt upijati ton za tonom.

Julien Duval Photography

Julien Duval Photography

Na veliko oduševljenje ne tako velike publike, u Zagrebu je bilo moguće po prvi put vidjeti Shores of Null, bend koji je iznikao, reklo bi se - niotkud, s obzirom da su jako mladi za pojmove jedne muzičke skupine. Kontra njihovom nedavnom osnutku su godine i godine bavljenja muzikom, što ih ne čini žutokljuncima u široj priči. Naime, oformili su se 2013., brzo nakon čega su izdali album prvijenac “Quiescence” te još brže nakon toga potpisali za Candlelight Records. Dođe čovjeku da se počeše po glavi od nevjerice kako su tako brzo napravili tolike pomake. Kritičari su ih prihvatili objeručke i sada im jedino preostaje skupiti nove fanove što, čini se, neće biti teško jednome blackened gothic doom bendu. Premda je uvijek mala baza fanova ovakve muzike, jako su vjerni bendovima. Osim toga, SoN ima nišu kombiniranja čak četiri različita vokala i time dobiva bogatstvo zvuka ugodnog uhu, toliko da odmah u startu mame da ih se zaželi čuti još više. Dakle, jako su prizemljeni i na razini su s publikom, imaju dobru muziku i vrata im se otvaraju gdje god stignu. Idući put kada budu prolazili kroz Hrvatsku, bilo bi lijepo vidjeti isti ugodan doživljaj sinoćnjeg koncerta, ali pred puno više ljudi.

Julien Duval Photography

Julien Duval Photography

SoN-ova trenutna europska turneja je u suradnji s trećim i vizualno najizražajnijim sinoćnjim bendom - Doomraiserom. Ovi momci su već primjer staroškolskih doom metalaca koji za sobom imaju godina i iskustva sviranja s raznim svjetski poznatim imenima. Svoju su priču započeli u 2003/04. god. i već s prvim demo albumom ostavili utisak na doom sceni, što ih je pogurnulo da nastave s radom i dođu do tu gdje su sad. Do sada su napravili 4 albuma, a najnoviji “Reverse (Passaggio Inverso)” je izašao prošli mjesec. Prvo su svoju muziku nazvali “heavy drunken doom” što bi zapravo bio tradicionalni doom. Nije bilo previše iznenađenja s njihove strane, muzika je već dobro poznata i ne iskaču s puno toga iz slike stare škole dooma, ali zato jako uživaju u tome što rade, toliko to vole da je nemoguće isto ne zamijetiti gledajući ih na pozornici. Premda su se kratile minute sna za doček idućeg radnog dana, ostala je šačica najvjernijih koji su bend poslušali do kraja i zvali ih na bis. Uz tako zahvalnu publiku i dobar line up bendova, stvarno jest bio sretan rođendan Radio Studentu.

Piše: Dino Peroš

Fotografije: Julien Duval za Good Vibrations

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."