Koncerti

St. Vincent - opaljena umjetnica u kojoj čući žestoka rokerica

St. Vincent - opaljena umjetnica u kojoj čući žestoka rokerica

Svestrana djevojka koja se jednako dobro snalazi u glazbenom i filmskom svijetu, dobitnica mnogobrojnih priznanja, pohvala kako od publike, tako i od kritike, umjetničkog imena St. Vincent, zapaprila je atmosferu drugog dana INmusic festivala.

St. Vincentfoto: St. Vincent, credit: Ivan Peček

Premda je prvi dan festivala prošao u relativno blažem tonu, nastup ove je umjetnice nagovijestio da slijedi nešto veliko. Samim je izlaskom na binu naelektrizirala publiku, bacila je čari i hipnotizirala jedinstvenim glazbenim izričajem.

St. Vincentfoto: St. Vincent, credit: Ivan Peček

Prvim pogled na pozornicu iz daljine, četiri statične figure u istom redu, neizmjerno podsjeća na davni nastup grupe Kraftwerk na istom mjestu. Elementi elektronske glazbe i eksperimentiranje s istom u svakodnevnom je opisu njena posla, no vrlo brzo posjetitelj shvati kako je ona potpuna suprotnost elektro pionirima - plesni koraci postali su stalan i obavezan dio programa, a javila se i opuštena, topla komunikacija s publikom.

foto: St. Vincent, credit: Ivan Peček

Fascinacija japanskom pop kulturom i više je nego očita u samom pristupu koncepta programa, a posebno se odrazila na pokrete te na kostimografiju ne samo glavne protagonistice i benda, već i tehničara u crnom odijelu lica u potpunosti obojenom bijelom bojom koji joj je nakon svake pjesme donosio gitaru u nekoj drugoj fluorescentnoj boji.

Zaljubljenih pogleda iz publike nije nedostajalo, a plesni su se koraci raspršili čitavim prostorom pred glavnom binom. U obraćanju publici istaknula je nekoliko zagrebačkih znamenitosti, između ostalog i Muzej prekinutih veza, a posebne je zasluge dobio i Nikola Tesla čiji je toranj ponosno blistao u blizini. 

St. Vincentfoto: St. Vincent, credit: Ivan Peček

St. Vincent slušatelja nesmetano i jednostavno uvuče u svoj glazbeni svijet mašte, nepresušan izvor kreativnosti. Hipnotizira pogledom i pozitivnom energijom, smirenošću koju širi s pozornice. A u srži svega, krije se žestoka rokerica. Bilo je zadovoljstvo.

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report