Koncerti

Planet of Zeus + Katran & Jam Ritual @ KSET

Planet of Zeus + Katran & Jam Ritual @ KSET

[caption id="attachment_4060" align="aligncenter" width="547"]Planet of Zeus © Marko Lopac Planet of Zeus © Marko Lopac[/caption]

U utorak se u KSET-u održala prava rock večer. Klub je ugostio grčki bend Planet of Zeus, zagrebački Katran i varaždinski Jam Ritual.

Blues rockeri iz Varaždina, Jam Ritual, prvi su nastupili i ostavili jako dobar dojam. Do sad su dečki djelili pozornicu s jako puno bendova od kojih su poznatiji Rival Sons iz SAD-a i Gorillaz. Ovaj koncert im je samo još jedan dodatak u biografiji i vjerojatno sui sami sretni što su nastupili sa sinoćnjim headlinerima.

Što se svirke tiče, svira se blues rock - čisto jednostavno, bez filozofiranja. Ovaj bend ima sposobnost sklopiti apsolutno cathchy stvari koje na prvo slušanje ulaze u uho. Jam Ritual zaslužio je punu pozornost publike, a uživanje u njihovoj glazbi bilo bi potpunije uz whiskey i cigaretu, no nije bilo te sreće. Bez obzira na to, dečkima se može dati najviša ocjena radi inovativnosti u sklapanju pjesama u već prožvakanom žanru, radi dobre atmosfere i radi komunikacije s publikom koja se više-manje svela na “manje priče, više svirke”.

Dvije cigarete i jednu pivu kasnije, na pozornicu je stupio Katran, zagrebački četverac koji svira glazbu koja je mješavina hardcore rifova i rock štiha. Ovi momci su također svirali s nekim velikim imenima kao što su Biohazard i Crowbar, ali koliko god nižu koncerte i napreduju, teško je ocijeniti njihovu glazbu. Nije jasno je li to zbog spoja teže poklopljivih žanrova koji se provlače kroz rifove ili zbog nečeg drugog. Premda su se našli kao devijantan bend u jučerašnjoj postavi, publika nije imala problema s time; popratila je svaku pjesmu aplauzom iako nije sigurno je li to u znak podrške zagrebačkoj sceni, prijateljski aplauz ili aplauz po zasluzi.

Vokal i guitarist benda Planet of Zeus, Babis, rekao nam je da im je ovo 35. koncert po redu na ovoj turneji i da su do Zagreba stigli iz Slovenije. Planet Of Zeus su iz Atene i turneju su započeli u Sofiji i okružili su Europu kako bi nakon Zagreba odradili još tri koncerta i vratili se doma. Babis je izgledao poprilično izmoren, ali prije koncerta nije stajao pričati. Bio je jako entuzijastičan (kao i ostatak benda) oko ovog nastupa - pogotovo, kaže, otkad je čuo ostale bendove na tonskoj probi.

Publika ih je na pozornici dočekala pljeskom i vriskovima oduševljenja, a oni su odmah krenuli sa svirkom bez riječi. Klub se do tada već bio popunio, ali bez velike gužve. Bilo je čudno što više ljudi nije došlo na concert, ali očito se Planet of Zeus treba još afirmirati među hrvatskom publikom. Vidjeti Babisa na pozornici je bilo presmiješno jer čovjek ima pošten komad škembe, proćelav je i izgleda dosta tromo, sasvim nestereotipno za jednog rokera, no ništa od toga ga nije spriječilo da podere pozornicu na komade. Odsvirali su najpoznatije pjesme s do sada tri izdana albuma uključujući pjesme “Leftovers”, “Vigilante” i, za kraj, “Vanity Suit”. Ne može se naći nikakva zamjerka po pitanju njihova nastupa, čak ni što se tiče zvuka u klubu, koji je ipak najbolji kad se radi o rock svirkama.

Već prije kraja koncerta je policija bila na lokaciji zbog toga što je klub ostao otvoren dulje nego što je dopušteno, tako da su svi bili vani u roku od par minuta nakon kraja. Rock svirka - sve u šesnaest. Svaka čast voditeljima kluba što nisu htjeli prekinuti koncert. Prilikom pozdrava, dečki iz Planet of Zeus imali su za reći jedino: “Ponovno dogodine”.

Tekst: Dino Peroš

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."