Koncerti

Rammstein u Padovi – nezaustavljiva mašina i dalje gazi

photo: Rammstein Padova, credit: Filip Bušić

Rammstein u Padovi – nezaustavljiva mašina i dalje gazi

Iako smo prošle godine imali tu sreću prisustvovati samom otvaranju turneje u Pragu, kad je najavljeno da se turneja produžuje i na 2023., nismo mogli odoljeti porivu da ovaj fantastičan show ponovno vidimo uživo, ovaj put iz Feuerzone, što je posebno iskustvo samo za sebe. Okruženi okorjelim fanovima koji su satima prije koncerta već punili prostor ispred i unutar stadiona Euganeo, već sam pogled na masivnu pozornicu ostavlja dubok dojam. A kad se onda i Till, nešto nakon 21h, dizalom prijeteći spustio na taj isti stage, znali smo da će ovo biti večer za pamćenje.

Bez obzira na to jeste li ili niste fan benda, činjenica je da Rammstein uživo nikad ne razočara, jer već i sama količina pirotehnike koja je sastavni dio showa uvijek ostavlja bez teksta. A tek kad se na nju nadoda i onaj žestoki industrial metal zvuk po kojem je Rammstein poznat – prava milina!

photo: Rammstein Padova, credit: Filip Bušić

Set lista u 2023. je lijepo izbalansiran miks starog i novog, a noviteti na ovoj setlisti su nekolicina pjesama koje bend godinama nije uživo izvodio, poput „Rammlied“, s kojom je koncert otvoren, a nešto kasnije i „Bestrafe mich“. Ove godine na setlistu je dospjela i „Giftig“ s posljednjeg albuma. Sve je to naišlo na oduševljenje publike, koja bi, istini za volju, u maniri pravih fanova vjerojatno jednako oduševljeno reagirala na bilo kakvu setlistu obožavanog benda.

photo: Rammstein Padova, credit: Filip Bušić

Atmosfera se doslovno i metaforički zagrijala gotovo instantno, s „Links 2-3-4“, a ubrzo i došla do usijanja s „Mein Herz brennt“, koju je čitavim trajanjem pratilo prikladno žarko crveno osvjetljenje i dim koji se dizao iz pozadine prema publici. Odmah nakon nje slijedila je i „Puppe“, moj osobni favorit posljednjeg albuma, za vrijeme koje se na pozornici ukažu ogromna dječja kolica koja su do kraja pjesme potpuno prožeta plamenom, na oduševljenje svih okupljenih.

Nakon nešto mirnije „Zeit“, ako se to uopće može tako nazvati, svi se reflektori okreću prema onom istom dizalu s početka koncerta, s kojeg Kruspe, uz pratnju kostimiranih članova benda vodi svoj masivni rave party prije nego što i službeno krene „Deutschland“.

photo: Rammstein Padova, credit: Filip Bušić

Službeni kraj regularnog dijela obilježila je „Sonne“, već tradicionalno krcata svim tipovima pirotehnike. Svaki put kad su plamenovi krenuli s glavne pozornice, ili pak s visokih tornjeva smještenih među publikom, publika je reagirala s potpunim oduševljenjem. No nismo još bili ni blizu kraju impresivne setliste od preko 20 pjesama. Nije to malo, ni za mlađe bendove, a kamoli za Rammstein, čiji članovi lagano plešu oko šestog desetljeća, ali se zato na pozornici godine uopće ne vide. Rammstein ne samo da je jednako žestok kao i prije par albuma, nego još i bolji, čvršći i konkretniji i na tome im uistinu svaka čast.

photo: Rammstein Padova, credit: Filip Bušić

Dok je kamera vrludala po publici, bend se polako premjestio na B stage unutar publike, gdje je uz klavirsku pratnju dua Abélard izvedena Engel. Ni manje ni više nego u čamcima, preko publike do glavne pozornice su prevezeni svi osim Lindemanna, koji je tamo već spremno čekao da započne s „Ausländer“.

photo: Rammstein Padova, credit: Filip Bušić

Dok su nas basovi tresli do srži, a plamen s pozornice još dodatno grijao na vruću srpanjsku noć, za sam kraj koncerta i tad već drugog bisa ostavljene su „Rammstein“ i „Ich will“ koje su nas iscijedile, prožvakale i ispljunule kako je to na pravom, žestokom koncertu i red.

A dok su tisuće ljudi mahale u ritmu uz „Adieu“, a tornjevi direktno iznad pozornice gorjeli, polako smo se pozdravljali  od Rammsteina – do nekog sljedećeg koncerta, naravno.

photo: Rammstein Padova, credit: Filip Bušić

Kao predgrupa nastupio je duo Abélard na klavirima. Iako zvuče lijepo, kao uvod u Rammstein možda bi bolje odgovarao neki žešći zvuk od klavira jer se činilo kao da publika nije pretjerano zainteresirana. No bez obzira na to, djevojke su svoj posao odradile na visokoj razini.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.