Koncerti

Mein Herz brennt  – bili smo na prvom nastupu Rammstein turneje 2022!

photo: Rammstein Prague, credit: Matthias Matthies

Mein Herz brennt – bili smo na prvom nastupu Rammstein turneje 2022!

Neusporedivo? Nenadmašivo? Bolje od svih očekivanja? Žestoko? Mind-blowing? Teško je naći pravu riječ koja bi dovoljno dobro opisala koncert Rammsteina na kojem smo imali prilike uživati u nedjelju, 15. 5., kao prvom koncertu novo-stare turneje. Kao što je to slučaj sa svim većim i manjim bendovima, pandemija je i Rammstein privremeno pauzirala, međutim oni su u međuvremenu dovršili još jedan odličan album, napravili nekoliko uznemiravajućih videa, kao i do detalja isplanirali show epskih proporcija.

Već i prije službene najave datuma, bilo je za očekivati da će se na Rammstein morati potegnuti van regije, no za ovakav koncert to vrijedi i vremena i novaca, a kad već možeš birati, zašto ne na otvaranje turneje – i bila je to dobra odluka. 
Oni koji su si dali truda i preslušavali posljednji album, nisu to radili „uzalud“ – u točno 20h koncert je otvoren s 2 nove pjesme, „Armee der Tristen“ i „Zick Zack“, dok su kasnije u solidno dugu playlistu od čak 21 pjesme ubačene i  „Zeit“ kao i „Adieu“,  koja je prigodno ostavljena za sam kraj koncerta. 
No o kraju nešto kasnije. 
Desetci tisuća ljudi čitav su vikend ponosno u svojim Rammstein majicama prolazili Pragom, a kad se ta silna gomila od 16h nadalje  počela slijevati prema Letnany aerodromu, bilo je jasno koliko fanova Rammstein ima (ne smijemo zaboraviti da je i u ponedjeljak održan još jedan praški koncert) koji jedva čekaju da ih vide uživo – sudeći po godištima publike, neki po tko zna koji put. 
Dok je sunce polako zalazilo iza pozornice, Rammstein je u svakom smislu zagrijavao atmosferu – slijedili su neki od najvećih hitova poput „Links“na kojoj je publika u ritmu odmarširala zajedno s bendom i odmah nakon nje „Sehnsucht“, popraćene gustim bijelim dimom koji je šikljao s tornjeva pozornice. Brzo nakon slijedila je i „Mein Herz brennt“ tijekom koje je Till poput kakvog poremećenog dirigenta popraćenog paradirao pozornicom i tražio maksimum od publike koja je bila spremna udovoljiti svakoj želji.  
Playlista s 2 bisa sadržavala je dio svakog albuma, a čak je 5 pjesama bilo s predzadnjeg iz 2019. godine. Na žestokoj „Puppe“ koja je raspametila sve generacije Rammstein fanova na pozornicu je dovedena divovska kolijevka koja je završila, kako drugačije, nego u plamenu, dok su na „Radio“, a tijekom prvog bisa i na „Ausländer“ uz light show poskakali i najukopaniji. Malo pomalo pripremao se teren i za sve obilje pirotehnike koja je ključan dio Rammsteinovih nastupa i koja neupitno čini velik dio koncerta, a grijala je i najudaljenije dijelove koncertnog prostora, pogotovo na  „Sonne“ koju je pratila i sva sila dima i reflektora. 
 „Du hast“ je bila standardno žestoka, a prvi je bis započet s „Engel“ – no u piano varijanti, a odsvirao ju je Duo Jatekok, koji su nastupili kao predgrupa. Nakon što je bend na samom početku koncerta zamolio da se maknu mobiteli i da se jednostavno uživa u koncertu, ovo je bio trenutak kad su desetci tisuća okupljenih na zahtjev benda upalili bljeskalice i uživali u mirnijoj varijanti „Engel“, posvećenoj tehničaru benda koji je nažalost preminuo. Bila je to emotivna izvedba, kako za publiku tako bez sumnje i za bend. Za kraj bisa sačuvana je „Pussy“ za koju je glavni rekvizit bio falusoidni top koji je zasipao prve redove, logično. 
Za sam kraj ostavljen je „Ich will“, a onda i već spomenuta „Adieu“, tijekom koje smo svi bacili ruke u zrak i pozdravili se s Rammsteinom do nekog drugog koncerta, barem oni koji nisu imali karte za oba dana, kakvih je sigurno bilo puno. 
Bio je to uistinu fantastičan audio-vizualni spektakl koji barem jednom treba vidjeti uživo, bili fanovi ili ne. Od same pozornice koja podsjeća na mini industrijski grad, do efekata i naravno, brutalnog, raspoloženog benda – zaslužili su svaku pohvalu. Jedini minus koji mi pada na pamet je publika koja je definitivno mogla biti i življa. No budući da nas češće zaobilaze takvi bendovi, nego što nas posjećuju, možda na našim prostorima publika ipak da malo više od sebe kad ima priliku doživjeti takav show. U svakom slučaju, za one koji još razmišljaju zaletjeti se do Leipziga ili Klagenfurta – trk po kartu i put pod noge, apsolutno vrijedi!

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.