Koncerti

Sea Star festival – novo poglavlje Exitove avanture!

Sea Star festival – novo poglavlje Exitove avanture!

U okrilju predivnog Stella Maris-a u Umagu, tik do plaže, u sjeni borova, dok mirisi mora obuzimaju sva osjetila...ne, to nije nova pjesma Miše Kovača, nego pokušavam pjesnički dočarati lokaciju na kojoj se protekli vikend odvijao prvi Sea Star festival. Sudeći po odazivu publike, bit će ih još jer su se posjetitelji brojali u tisućama tako da organizatori vjerojatno nemaju razloga za nezadovoljstvo. Od sveukupno 4 dana, uključujući nulti i zatvaranje, uspjeli smo posjetiti samo 2, međutim i to je bilo dovoljno da se isplešemo, zabavimo i vratimo kući pozitivno umorni.

Naša avantura započela je u petak, kad je kao glavni izvođač bila najavljena svjetska senzacija koja već godinama žari i pali – Prodigy. No, naravno, imalo se tu i prije njih koga poslušati. Pri dolasku na prostor festivala, s lijeve strane, na Tesla pozornici, u večer su nas uvodili relativno nepoznati Vervet, dok je s naše desne u Nautilus Areni publiku zagrijavao Matter. Bilo je teško pratiti oba "glavna" stage-a jer su nastupi bili istovremeni, ali nema druge, odabereš što ti je zanimljivije i nadaš se da nećeš pogriješiti. Teslu je uz zalazak sunca preuzeo jedan od naših najkarizmatičnijih glazbenika, Urban, a u Areni smo naletjeli na kraj nastupa osječkog Krankšvestera koji je prvi te večeri pošteno zagrijao atmosferu u Umagu.

urbanFoto: Urban, credit: Filip Bušić

S Arene natrag na glavni stage, gdje je s nestrpljenjem dočekan Prodigy – ne onaj pravi, već onaj balkanski – Dubioza Kolektiv. Već sam nekoliko puta imala priliku biti na njihovim koncertima i dečki nikad ne razočaraju, a ljubav između ovog kolektiva i publike s godinama samo postaje sve jača. Bilo je nemoguće ne zaskakutati uz ovu veselu ekipu koja je iskoristila priliku i na festivalu predstavila novu stvar Himna generacije".

dubiozaFoto: Dubioza Kolektiv, credit: Filip Bušić

Vrijeme je prošlo, a na pozornicu su se popeli i headlineri večeri, Prodigy. Veći dio publike na festivalu se sjatio pred glavni stage i publika je oduševljeno pozdravila zvijezde večeri. Standardno dobri i standardno nabrijani, svojim bezvremenskim hitovima poput "Firestarter" i "Breathe"  uspjeli su nas sve baciti na noge, a atmosfera direktno ispred pozornice i u najvećoj gužvi bila je na "tko živ, tko mrtav" razini. U jednu ruku odličan nastup, u drugu puno je toga bilo standardno i mehanički, no vjerujem da su svi više-manje dobili ono po što su došli.

prodigyFoto: The Prodigy, credit: Filip Bušić

Party u Stella Marisu se nastavio do jutra, između ostalog, uz Umeka i Modstep na većim pozornicama, dok se dio publike zaputio i do onih manjih na kojima su razni DJ-evi imali priliku pokazati što znaju. Mi smo se lagano zaputili prema kampu jer trebalo je "preživjeti" još jedan dan neprestane zabave.

publikaFoto: Publika je uzbuđeno dočekala Prodigy, credit: Filip Bušić

Vrijeme je išlo na ruku festivalu tako da je subotnje popodne bilo rezervirano za đir po samom Umagu i, bar za većinu, prvo ovogodišnje bacanje u more. Mi smo se na sam festival zaputili nešto kasnije nego prethodnog dana jer se nakon 19h više nije moglo ulaziti i izlaziti iz festivalskog prostora. Što je razlog, ne znamo, ali bio je to izazov i za najjače.

publikaFoto: Vidno uzbuđenje, credit: Filip Bušić

Pri dolasku zatekli smo Nipplepeople koji su se na najbolji način predstavili okupljenoj publici, dok je u Areni u tijeku bio nastup Johnatana, jednog od rijetkih rock orijentiranih izvođača na festivalu. Glavni je stage preuzeo Stiller, no publika se sasvim sigurno čuvala za glavne zvijezde na koje je tek dolazio red: Fatboy Slim i ranojutarnji nastup Paula Kalkbrennera. Prije njih u Areni smo guštali uz dobro raspoložene Pipse, koji su i u Umagu pronašli dio svojih fanova, a nakon njih i Elemental kojima je pošlo za rukom dobrano popuniti Nautilus Arenu.

elementalFoto: Elemental, credit: Filip Bušić

Ostavili smo Elemental i zaputili se do glavne pozornice gdje je party tek počinjao – Fatboy Slim je opravdao svoju reputaciju i rasplesana rulja okupirala je gotovo sav prostor koji je dijelio dvije pozornice. Međutim nama je Arena bila nešto zanimljivija jer se tamo odvijao pravi show – onakav kako se to od Brkova i očekuje. Red pjesama, red valjanja fora, malo Nine Badrić i Miše Kovača, malo poganja – ukratko, zabava je bila zagarantirana.

fatboy slimFatboy Slim pred morem ljudi, credit: Filip Bušić

Izlazak iz Arene bio je otežan, no vratiti se u nju kako bi popratili Pendulum DJ set bio je nemoguća misija. Na našu sreću, veći dio publike nije znao za treći ulaz u Arenu pa smo se probili do VIP dijela i u Areni ostavili i one zadnje trunke snage koje su nam ostale. Bez lažnog pretjerivanja, Pendulum je napravio nastup za pamćenje. Zvukovi drum and bassa izmiksani s raznim hitovima su odjekivali, tribine su se tresle, a gužva na parteru bila je mjesto gdje se nismo željeli zateći. Osobno mi je ovaj nastup bio najdraži na festivalu, oni su bili tu zbog publike, dali su sve od sebe, a publika je to prepoznala i vratila odličnom energijom.

pendulumFoto: Pendulum DJ set oduševio je prepunu Nautilus Arenu, credit: Filip Bušić

Nautilus Arenom nastavio je dirigirati Filip Motovunski, dok se na glavnoj pozornici atmosfera ugrijala uz još jedno svjetsko ime – Paula Kalkbrennera. Oni najuporniji dočekali su zoru uz ovu njemačku dance senzaciju i uz zvukove elektronske glazbe zaokružili svoje doživljaje iz Umaga. Sve u svemu, Sea Star je uspješno otvorio ovogodišnju sezonu većih festivala učinio povratak u svakodnevicu posebno teškim. Veselimo se sljedećoj godini!

kalkbrennerFoto: Paul Kalkbrenner zatvorio je Tesla Stage, credit: Filip Bušić

Galerija fotografija je u nastavku

Galerija fotografija sa prvog Sea Star Festivala koji se održao protekli vikend u Umagu. The Prodigy, Fatboy Slim, Paul...

Posted by Sound Report on Monday, 29 May 2017
Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.