Koncerti

Them Moose Rush koncertom u Vintageu predstavili novi album!

Them Moose Rush koncertom u Vintageu predstavili novi album!

Još jedan četvrtak, još jedan koncert u Vintage-u, a ovoga puta to su bili alternativni rock trio Them Moose Rush. Sat i pol vremena svojim su energičnim i zaigranim, ali iznimno dobro glazbeno potkovanim zvukom učinili ovu gažu središtem neobičnog rock ekscentrizma.

Them Moose Rush sastav je iz Bjelovara, aktivan od 2011., a žanr kojim se bave teško je za opisati, gotovo kao da odbijaju biti svrstani u bilo kakvu skupinu. Postoje tu utjecaji raznih stranih izvođača, što iz math rocka, noise rocka, pa sve do progresivnog rocka, a sve se to u live izvedbi stopi u zvuk koji ponekad zvuči pomalo vanzemaljski te se zapitate kako to mogu proizvesti samo tri osobe, a te su tri osobe bubnjar Vedran Marinko Komlen, basist Branimir Kuruc te pjevač i gitarist Nikola Runjavec.

Sam se sastav istaknuo skromnom, neopterećenom autentičnošću i šaljivim karakterom, te bi ih bilo lako moguće podcijeniti kad ih se vidi na pozornici. Unatoč tome, čovjek vrlo brzo primijeti koliko ozbiljno shvaćaju svoju glazbu i koliko truda treba da se ta glazba kvalitetno izvede uživo. Glavni je fokus nastupa bio promocija novog albuma „Zepaxia” iz veljače ove godine, pjesme kao što su „Drnduša”, „Sundog Sunburn” te „Cake Crisis Resolved” sadrže riffove koji odzvanjaju u ušima mnogo nakon završetka izvedbe, a publika je bila gladna za sve više i više, bilo je i „Hoćemo još” skandiranja nakon završetka nastupa pa su se vratili i odsvirali još dvije pjesme.

Savršeno su balansirali između agresivnije, žestoke atmosfere sa snažnim riffovima i jakim vokalom Runjavca, te opuštenije, lakše atmosfere sa instrumentacijom sličnom jazz eksperimentiranju i šalama koje je pjevač zbijao s publikom, a i publika s njim(često na račun Bjelovara). Svojim su se nastupom, a i činjenicom da su se tek vratili sa turneje po Europi, pokazali kao odličan primjer grupe koja je uspjela osvojiti publiku svojom virtuoznošću i izvrsnim poznavanjem glazbe, a bez da istovremeno budu uštogljeni i preozbiljni. Kako je Runjavec rekao tijekom koncerta, „Svi smo mi malo majmuni”, jedino što ovi majmuni znaju jako dobro što rade, a po mišljenju ovog novinara jedni su od najboljih u Hrvatskoj.