Koncerti

Dašak Islanda za početak školske godine

Dašak Islanda za početak školske godine

Agent Fresco je četveročlani islandski bend čiju glazbu je teško svrstati u neki jedinstven žanr. Mješavina je to progresivnog rocka, alternativnog metala, nekog math i art rocka i razno raznih drugih elemenata. Izrazito hvaljeni u vlastitoj domovini, ali i izvan nje, ovi dečki su vrlo brzo polučili zamjetan uspjeh i stekli status jednog od originalnijih bendova današnjice. Na krilima europske turneje održali su nekoliko koncerata u regiji, a sinoć smo ih mogli čuti i u zagrebačkoj Tvornici Kulture gdje su održali posljednji koncert turneje.

Island, fascinantna zemlja mnogima od nas, zemlja očuvane divlje prirode i izolirana od ostalih nekako uvijek daje mnogo u umjetnosti i glazbi. Sam frontmen benda, Dan Arnarson, izjavio je kako je zapravo sama zemlja vrlo utjecala na način na koji stvaraju svoju glazbu. Kada živite u zemlji gdje pola godine traje polarna svjetlost, a pola godine polarna noć neizbježno je da to utječe na vaše stanje uma. Primijeti se to u njihovoj glazbi i zapravo vrlo strši iz nje.

Bend se popeo na pozornicu u zakazano vrijeme, pozdravio publiku i započeo s "Anemoi". Svi u crnom, bez puno priče i vrlo uigrani već su unutar prvih taktova pjesme probudili publiku, koja se odmah sjatila ispred same pozornice. Iznenađujuće je bilo čuti vrištanje pjevača koje je karakteristično za metal bendove. Zapravo su tim vriskom na neki način otvorili koncert i na kraju ga njime zaokružili. Arnarson je imao malih problema u intonaciji na prve dvije-tri pjesme, ali kasnije je nestankom treme nestao i taj problemčić. Nekoliko su puta iskreno zahvalili svima što su došli iako publike nije bilo mnogo. Simpatičan dio koncerta je bio kad je publika Arnarsonu otpjevala "Happy birthday to you", ali i kad nam je svima pokazivao svojeg štenca na mobitelu, na što su ostali članovi benda iza njega malo zakolutali očima. Agent Fresco napravio je pravi show na pozornici i energično pokazao kako se glazba osjeća i stvara. Frontmen je ulazio u publiku, rukovao se s ljudima, grlio ih i ljubio ruke djevojkama. Najveće ovacije publike očekivano su pokupile pjesme "Howls", "See Hell" i "Dark Water". Zasluženo mjesto dobila je i "Implosions" koja je bila posvećena Arnarsonovom preminulom ocu.

Na sinoćnjem koncertu nije se dogodilo nešto glazbeno loše što bih mogla spomenuti, ali također nije bilo ni nekog "super" trenutka koji bi sve oduševio. Koncert je od početka do kraja tekao dobro i vjerujem da je zadovoljio sve koji su odlučili došetati do Tvornice. Njihova glazba donijela nam je dašak islandske atmosfere u ovom prijelazu godišnjeg doba i najavila odličnu koncertnu sezonu koja slijedi u Tvornici Kulture. Želimo im sreću u daljnjem radu, dobar odmor i uspješnu turneju sa švedskom Katatonijom.