Koncerti

BGKO, definitivno vam nije bilo uzalud

BGKO, definitivno vam nije bilo uzalud

Ako publika nešto traži, onda joj to treba i pružiti. Tako je bilo i prekjučer. Već treći put za redom – i prvi u Tvornici – Barcelona Gipsy balKan Orchestra počastio nas je svojom prisutnošću. Dok su nas prva dva puta zabavljali u Močvari, ovaj je put potražnja bila tolika da ih je jedino bilo moguće smjestiti u Veliki pogon Tvornice. Što je bio pun pogodak jer ispada da Tvornica može biti idealan plesni podij.

Nakon blagog uvoda, BGKO je krenuo dinamično i vrlo rano potaknuo publiku na dobru dozu gibanja i oduševljenja. Kombinacija španjolskih, romskih i još pokojih ritmova odlično je poslužila za zagrijavanje nakon niza prohladnih večeri. Mogli smo čuti od svake države pomalo. Španjolska, Grčka, Rumunjska, Makedonija, sve su itekako opravdale ime sastava.

Što se tiče postave samog benda, naravno da je u prvom planu bila senzualna pjevačica Sanda Sangiao koja je odlično komplementirala šaroliku pojavu ostalih članova. Ionako je takva glazba, poznata po emotivnoj nabijenosti, kao stvorena za večeri prepune romanse i nesputane strasti. Osim zanosne Sandre koja je stasom i glasom vodila glavnu riječ, najviše je u oči upadao kontrabasist Ivan Kovačević  Što reći o čovjeku, osim da je svojom personom i grimasama oduševio publiku, možda čak i zalutao na krivu gažu. Probajte zamisliti nastup Stjepana Hausera s mnogo više ironične – a ne prave – samodopadnosti  i dobili ste približnu predodžbu. Zahvaljujući njemu, skoro svaku pjesmu popratio je ne samo val pljeska,  već i salva smijeha.

Zvuk je bio kvalitetno odrađen pa se tu nije imalo puno za raspraviti niti sitničariti. Akustika ionako ne bi trebala imati problema s takvim stvarima. Publika je svaku notu čula, upila, usvojila i u njoj uživala. Emocije su prožele cijelu dvoranu, a klimaks su dosegnule kod elegantne grčke interpretacije na polovici koncerta. Tad je Tvornica već dobrano bila ugrijana – kao i naša srca. Bend je praktički projurio kroz repertoar i u roku sat i pol vremena već su bili gotovi. Budući da je hrvatska publika ipak nezasitna, nakon prvog bisa dobili smo i drugi koji se istaknuo kvalitetnom obradom „Uzalud vam trud svirači“ koja je sjedinila publiku te svojom srčanošću i uživljenošću u potpunosti nadglasala izvedbu benda. Barem im misao nije bila uzalud. Ta što li su Hrvati ako ne srčani?

Nismo se mogli požaliti. Dobili smo vrlo ugodan koncert da nas prodrma prije vikenda. Budući da je Tvornica bila popunjena, za idući će put trebati naći još prostraniju lokaciju. Najidealnije pod zvijezdama. Neka se ljeto i strast stope. Na romsko-balkanski način jer se tako jedino i može.

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."