Koncerti

Lojalnost svetoj Sajsi, propaganda Bolesne Braće i Kandžijine Gole žene - počeo Drito iz Tvornice

Lojalnost svetoj Sajsi, propaganda Bolesne Braće i Kandžijine Gole žene - počeo Drito iz Tvornice

Domaća hip hop scena je iz dana u dan sve jača. Stvara kvalitetne nove izvođače, a velikani su u sve boljoj i boljoj formi. Za razliku od rokera koji više-manje žive na staroj slavi, ova je ekipa prihvatila nove trendove, pametno iskorištava prednosti novih tehnologija i društvenih mreža te, ono što je najvažnije, međusobno se podržava. Tako se na prvoj večeri zanimljivih lica, osim na pozornici, moglo vidjeti i u publici.

 

Implied Complexfoto: Implied Complex, credit: Zvonimir Bregeš

 

Čast otvaranja, uvijek #nezgodna pozicija, pripala je Implied Complexu, nakon kojeg su se na binu popeli ONi. Na ONima (sarkastičan ha-ha) je bila zadovoljavajuća količina ekipe. Uz njihov su klasičan beat škole devedesetih mnogi klimali glavom, no dečkima fali žestine u interpretaciji. Korektni su i na tome staje priča. Trebali su nastupiti kao gosti iznenađenja, no nakon što su Who See otkazali nastup, produljili su program i otvorili mjesto kraljici večeri. 

 

Sajsi MCfoto: Sajsi MC, credit: Zvonimir Bregeš

 

Sajsi MC je sociološki fenomen. Javnosti nije jasno tko je ona, što je ona, čija je, kakva je, za koju stranu igra, za koga navija. Obavijena velom misterija, praćena i pokojom teorijom zavjere, Sajsi MC je stekla odanu publiku, pretežno žensku publiku. Je li to zbog teorije zavjere da je Sajsi feministica i hejterica muškog roda? Najvažnije, Sajsi je stekla i nekoliko wannabe klonova. Djevojke, upamtite, samo je jedna Sajsi. I samo jedna si ti. Pičke vrište, Sajsi izlazi na binu i razvaljuje. Cijepljene od lokal beogradizma, Ivana i Tijana samouvjereno vladaju pozornicom. Kako bi njena nesuđena koleginica rekla, Sajsi je kompletan paket. No, za razliku od koleginica, Sajsin je paket ukrašen inteligencijom, ljudskošću i poštovanjem prema publici. Poniznost i skromnost koja se krije iza kraljevske emo krune vodi direktno prema vrhu regiona. Pazite se bičarke, muške i ženske, demonica totale će vas pregaziti. Vrlo brzo. 

 

Dječacifoto: Dječaci, credit: Zvonimir Bregeš

 

Za razliku od djevojaka, Dječaci nisu bili skloni pokazivanju kože. Direktno iz splitskog knjigovodstvenog ureda, uglađeni i fini, vratili su se u stare dane. Dane "Drame" i slave. I dok se borim s njihovom hi-tech web stranicom kako bih izvukla određene činjenice, važno je napomenuti da se Tvornica napunila, a kad je "Narodna" krenula, poludjela. Cijeli su tjedan miksali kako bi se pokazali u što boljem i izvornijem svjetlu, eto, misija ispunjena. Ipak su reperi. Čestitke.

 

Bolesna Braćafoto: Bolesna braća, credit: Zvonimir Bregeš

 

Najiščekivaniji nastup prve večeri zasigurno je onaj Bolesne braće. Stari velikani sa šaljivom pričom dobro se drže, istina, Bizzo u malo boljoj reperskoj formi od Dooksa. Nisu više toliko često na pozornici, stoga im je sve opravdano. Bacili su nekoliko pozdrava, promidžbenih poruka, "Patriciju" u nešto drugačijem izdanju i, jedan dva, jedan dva, "Luka i Borna". 

 

Kandžijafoto: Kandžija i Gole žene, credit: Zvonimir Bregeš

 

Jedini čovjek s bendom, jedini s Golim ženama, Kandžija je zatvorio prvu večer festivala. Lako je doći i uštekati laptop, spremi ti bend, pa da te vidimo. Malo su se muvali okolo dok nisu svaku žicu uključili, DJ pustio veliki hit "Zovi čovika" i krenuo s ozbiljnijim stvarima. Posebna je prigoda bila, ekipa u sivim hoodiecama napravila si je privatni party na bini. Onako, za svoju dušu prije nego što su krenuli sa svirkom. Pravom slavonskom, također za dušu. Hop, hop, hop.

Prve večeri buke je s bine bilo možda i previše, bas je zadovoljavajuće tresao prostor, jedino su smetala dva jaka sponzorska reflektora/projektora koji s određenih mjesta poprilično ometaju pogled prema bini.

Čekaju se Švesteri.

 

Galeriju fotografija s događaja možete pogledati OVDJE.