Koncerti

Vojko V, Krankšvester i High5 - sveto trojstvo još jednog Drita iz Tvornice

Vojko V, Krankšvester i High5 - sveto trojstvo još jednog Drita iz Tvornice

Festival Drito iz Tvornice već četvrtu godinu za redom krajem siječnja na jednom mjestu u dvije večeri okupi najvažniju ekipu domaće hip hop scene, ispuni Tvornicu kulture do posljednjeg mjesta i dovede atmosferu do razornog usijanja.

Ove su godine ozbiljno zabrijali internacionalno, ugostili Kristoffera Jonasa Klaußa, svijetu poznatijeg kao Gzuza, njemačkog repera čiji uradci na YouTubeu broje desetke milijuna pregleda. Standardna HC priča – pištolji, droge, kurve i hrpa para u rubnim dijelovima njemačkih gradova. 1.7 milijuna pratitelja na Instagramu. Identifikacijski broj – 187. Prijatelji – Straßenbande. Sido i Bushido generacije Z – mnogo, mnogo nabrijaniji i sam sebi opasniji.

No, usprkos gostovanju svjetske zvijezde za drugi je festivalski dan nastala prava pomama. Razlog tome je sveto trojstvo hrvatske hip hop scene: Vojko V, Krankšvester i High5.


High5

 

High5 kao svojevrsni domaćini iz godine u godinu pokazuju novu razinu profesionalnosti, zrelosti, koja polako ali sigurno pravilno dozira ispunjenje njihovog potencijala. Uživaju pravi boybendovski status među ženskim dijelom publike, prosječne dobi od petnaest-šesnaest godina, zbog čega je svako njihovo pojavljivanje na pozornici bilo popraćeno vriskom dok se kroz rulju nisu mogli probiti bez da se netko ne poželi fotkati s njima. Naravno, i dalje je Riđi Riđ najveća zvijezda, dobio je vrisak dostojan Justina Biebera. Čim su se popeli na pozornicu udarili su na najjače te dobili čak veću potporu od kolega iz Krankšvester grupe. Neku posebnu ljubav ova publika gaji prema ekipi iz Visoke petice, njihovo umjetničko djelovanje za ovu ekipu očito ne predstavlja samo zabavu, već i svojevrsnu životnu filozofiju, siguran oslonac u hormonski najburnijim godinama života. Ozbirom na razinu ozbiljnosti ekipe na pozornici, koliko god neozbiljno djelovali, sigurno će nastaviti daljnji rast uz istovremeno povećanje značaja jedne nove generacije koju će svjesno i odgovorno oblikovati. Uz “Otrova u čaj” padale su i suze.


 

Vjerojatno najstariji te večeri u dvorani, Krankšvesteri su odlučili izokrenuti svoj, već sada svima dobro poznat, program. Započeli su jednim i pol Gaberom, što je nakon Vojkova “Ne može/Sandstorm” performansa bilo jedino dostojno rješenje da se hajp održi na visokoj razini. Svojih su sat vremena na pozornici nabrijali do krajnjih granica, vidno dobro raspoloženi i standardno podržani DJ Oliverom koji je omogućio da bas kvalitetno protrese svaki kutak koncertne dvorane. “Šta ti znaš o tome”, “Ružne ribe jebu se ko zmajevi”, “Zatresi guz”, “Dubai”... - kvalitetna kombinacija najvećih hitova, nešto drugačiji odabir od prethodnih nekoliko nastupa. Rejversko-jebačka katarza, kratka, ali jako slatka.

 

Vojko V
 

Najočekivaniji i najomiljeniji, zvijezda 2018., potencijalni dobitnik nagrade Porin, zablistao je u punom sjaju. Mnoštvo svirki koje je međuvremenu odradio diljem regije pomogle su mu da se u potpunosti opusti na pozornici, samouvjereno vlada situacijom i napokon uspije točno odsvirati orguljaške solo dionice. Vojko V i Mišo Kovač dijele rijetku privilegiju da se na pozornici mogu samo pojaviti, a za sve ostalo će se pobrinuti publika. Za razliku od drugog, prvi to nikako ne zlorabi već pravilno iskorištava kako bi stvorio trenutke kakvima Tvornica dosad nije svjedočila, ni kod gostovanja velikih svjetskih rock zvijezda. Premda se sličan trenutak nedavno dogodio u Domu sportova, sada se sve činilo istovremeno ozbiljnije i opuštenije, time i nabrijanije. Nije bilo vremena za hitove Dječaka ili prethodnog razdoblja solističke karijere, na programu su bili isključivo hitovi s aktualnog albuma čije je aranžmane i međusobne prijelaze doradio i usavršio uz pomoć simpatičnog DJ Vrha. Dinamičan duo, reklo bi se u široj javnosti, napravio je dosad neviđen kaos je kulminirao zatvaranjem uz posebnu verziju pjesme “Ne može” uz instrumentalnu podlogu prepoznatljive energične “Sandstorm”.

Prije svetog trojstva na pozornici su svoje reperske skillove pokazali kvalitetni Buntai, Palac, Fox i Hazze. No, kaos kakav je stvorio Vojko nitko nije uspio nadmašiti. Zanimljivo je i pohvalno koliko ovi glazbenici paze na kvalitetu vlastitog sadržaja te scenskog nastupa, a napredak kod svih vidljiv iz nastupa u nastup. I premda je njihova publika relativno mlada, radi se o poprilično inteligentnim stvorenjima koja Krankšvester doživljavaju isključivo kao zezanciju za dobar provod, uz Vojkove hitove svjesni su trenutnog stanja društva, a High5 im je srce i ljubav uz izuzetno dobru zezanciju. Ispravno konzumiranje kvalitetnog sadržaja uz vrhunsku zabavu.