Koncerti

Glasna shoegaze večer u Tvornici uz Nothing

Glasna shoegaze večer u Tvornici uz Nothing

Ako ste propustili Nothing prije dvije godine u Močvari mogli ste ih poslušati sinoć u Tvornici kulture i nadoknaditi propušteno. Pod okriljem turneje na kojoj promoviraju svoj posljednji album "Tired od Tomorrow" ovi dečki iz Philadelphije pružili su nam glasnu shoegaze večer.

Kao potpora nastupili su Chain of Flowers koji su izvevši nekoliko svojih pjesama pripremili publiku za zvučnu eksploziju koju smo mogli doživjeti kasnije. Dečki su zračili nekom cureovskom vibrom – stojeći tako u polumraku na pozornici, uz slaba svjetla, stavljajući time glazbu u prvi plan dok smo iz sjena mogli nazirati samo njihove siluete. Postavlja se pitanje je li odabir imena benda bio slučajan ili promišljen. Iako se za vrijeme njihovog nastupa publika tek skupljala i nije je bilo mnogo, Chain of Flowers zasluženo su pokupili pljesak i poneki uzvik oduševljenja. Osobno me najviše oduševio pjevač koji je kroz svoje energične i neobične plesne pokrete proživljavao glazbu koju smo svi mogli čuti.

Nakon što su složili sve instrumente i uštimali se, Nothing su sa svirkom počeli deset minuta kasnije od zakazanog termina. Kao uvod u koncert puštena je klavirska instrumentalna snimka koja je pružala svojevrstan sanjiv osjećaj koji je ubrzo bio prekinut gitarskom distorzijom i šumom. Za sam početak odsvirali su nam "Fever Queen" s albuma "Tired of Tomorrow" koja je uživo zvučala mnogo snažnije i glasnije nego na snimkama. Uslijedila je i svima poznata "Chloroform" koja je rasplesala tek nekolicinu ljudi u publici. Naime, iako je Mali pogon Tvornice bio pun, velik dio publike je izgledao kao da osobito ne uživa u koncertu i kao da čeka neki trenutak kad će se opustiti i prepustiti.

S druge strane, Nothing na pozornici izgledaju vrlo simpatično. Basist Basset u sredini kao najmirniji član benda fura neki svoj metal stil, a okružuju ga Brandon Setta s lijeva u nekom emo izdanju, Domenic Palermo s desna u svojem ležernom indie stilu i otraga je bubnjar Kimball koji je već nakon prve pjesme imao potrebu skinuti košulju. Tek se nakon četvrte pjesme "The Dead Are Dumb" Palermo obratio direktno publici zanimavši se tko je iz publike bio na njihovom koncertu prije dvije godine i pohvalivši plesne pokrete pjevača iz "Chain of Flowers". Uslijedile su pomalo otegnute pauze između pjesama jer je Palermo uvijek imao nešto za ispričati, međutim fanovima to nije osobito zasmetalo.

Cijelo vrijeme su se glasni i izmiješani akordi širili prostorom i bilo je teško dokučiti što tko od njih u svemu tome zvučno stvara. Nothing svojom glazbom žele prenijeti teškoće realnog svijeta u glazbenu formu, a sami su u nekoliko intervjua priznali da im je to najlakše ostvariti kroz bučne izvedbe. Kroz jednosatni koncert imali smo prilike čuti još i "Eaten by Worms" te "A.C.D" koja je ponovno pokrenula najveće fanove na skakutanje i ples. Za sam kraj su odsvirali još "Bent Nail" i "Curse of the Sun".

Moram priznati da su mi Chain of Flowers sinoć u sveukupnom dojmu bili bolji nego Nothing, ali to je ionako sve subjektivan dojam. Naime pun Mali pogon Tvornice svjedočio je tome kako Nothing ima svoju publiku u Zagrebu.