Koncerti

David Eugene Edwards & Alexander Hacke – glazbeni egzorcizam u Tvornici kulture

David Eugene Edwards & Alexander Hacke – glazbeni egzorcizam u Tvornici kulture

Jedan je bio član kultne njemačke eksperimentalne-industrial grupe Einstürzende Neubauten, drugi je vođa neofolk institucije Wovenhand, povezali su se u ranim danima benda 16 Horsepower, a ta veza je nakon dugog niza godina iznjedrila jednu od najintrigantnijih glazbenih kolaboracija – “Risha”.

Na prvu, David Eugene Edwards i Alexander Hacke možda djeluju kao nespojiva kombinacija. Oni su dva potpuno različita svijeta, dva različita stila, dvije dijametralno suprotne energije, no paradoksalno, te razlike čine ih savršeno komplementarnima. S jedne strane imamo Edwardsa, fascinantno biće iz druge dimenzije, mističnu ličnost nadnaravnog glasa kojim zaziva svevišnjeg, protjeruje zloduhe, upozorava, propovijeda, moli za spasenje… U njegovog prisutnosti teško je primijetiti bilo koga drugoga, osim ako taj drugi nije Alexander Hacke. Gotovo neobjašnjive pojave i zarazno pozitivne energije, Hacke elektronskim ritmovima i čudnovatim zvukovima upotpunjuje i pojačava intenzitet Edwardsovih mantri i zaziva. Rezultat te egzotične kombinacije suvremenog i tradicionalnog je mistična, intenzivna imeditativna atmosfera koja se jučer prelila i “pojela” publiku u Tvornici kulture. Hacke i Edwards na pozornici su u potpunosti uronjeni u svoju glazbu, Edwards se doima gotovo opsjednutim ,a Hacke osjeća svaku notu i ritam cijelim svojim bićem. Njih dvojica sviraju zbog sebe, sviraju glazbu radi glazbe, s publikom nemaju gotovo nikakav kontakt te se čini da bi jednako uživali i kad nitko ne bi bio prisutan dok god imaju priliku dati dah života svojim melodijama i u tome neizrecivo uživaju.

Edwards i Hacke spajanjem nespojivog stvorili su nešto magično, neobično i teško objašnjivo riječima. Vidjeti ih uživo iznimno je iskustvo te se nadamo da ćemo imati priliku još jednom svjedočiti ovom nesvakidašnjem glazbenom obredu.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja