Koncerti

Vatra @ Tvornica kulture

Vatra @ Tvornica kulture

[caption id="attachment_4278" align="aligncenter" width="547"]Vatra © Goran Berović Vatra © Goran Berović[/caption]

„Samo mi stani na prste, dodirni mi usne, gorko, slatko, kao tango“, vjerojatno je odzvanjalo u glavama svih prisutnih ovog petka navečer nakon završetka velikog rođendanskog koncerta Vatre u Velikom pogonu Tvornice kulture.

Iako je početak naposljetku najavljen u 22 sata, koncert je započeo nešto kasnije, na oduševljenje fanova koji su ionako još čekali na ulazu. Razlog tomu je još jedan rođendanski poklon Vatre fanovima, a to je: ubaci svoju kartu s imenom i prezimenom u kutiju na kojoj piše nagradna igra jer možda baš ti s bendom otputuješ u Francusku!

Zahvalnoj publici ništa nije bilo problem čekati, jer kao da su i oni, kao i članovi benda, čekali 15 godina da dođu na svoje - da Tvornica samo zbog Vatre bude krcata i rasprodana. Članovi benda dobili su što su htjeli - rasplesanu i raspjevanu publiku, stare i nove fanove na istom mjestu 15 godina nakon prvih stihova.

Otvorenje koncerta bilo je bolje nego što možemo očekivati od većine hrvatskih bendova, promišljeno i posebno. Stvorili su kućnu, akustičnu atmosferu uz pjesmu „Želim biti ti“ izlazeći jedan po jedan na pozornicu, zauzimajući svoje pozicije i upotpunjavajući Vatrinu obitelj. Ono što bend nije mogao očekivati je poklon publike. Po završetku prve pjesme, iz publike se čuje rođendanska pjesma Vatri, a ono što se dobro moglo vidjeti na licima članova benda je ugodno iznenađenje i još veća spremnost da daju sve od sebe na ovom koncertu za pamćenje.

Kao što su i obećali, pjevali su neke pjesme koje su pomalo zapostavljene poput „Ti znaš gdje se krije milost“, održali standard s „Ruskom“ i „Gorim“, kao i ublažili pjesmu „Alkohol“ klavijaturno vokalnom izvedbom. Zajedno s publikom prošetali su kroz sve albume s istm entuzijazmom kao kad sam ih prvi put slušala na nekoj brucošijadi prije 10 godina po završetku snimanja njihovog drugog studijskog albuma.

Istu energiju ne možete čuti na albumu jer se ne da sažeti u ton i glas, jer Vatra ima vezu s publikom koja se rijetko sreće na hrvatskim rock koncertima. Ipak, radi se o bendu koji je pola godine sa singlom „Tango“ proveo na 1. mjestu HR top ljestvice. Rekao bi Ivan „Bilo je dobro dok je trajalo, i trajat će“.

Novi singl „Saturn“ publika je pjevala od početka do kraja, kao još jednu zahvalu bendu. Nakon odsviranog i zajednički otpjevanog „Eskima“, ono što je ponovo iznenadilo okupljene je Ivanovo priznanje da se cijeli koncert snima, na što su i članovi benda ostali iznenađeni.

A kakav bi to rođendan bio da nije bilo torte! Naime, Dallas Records se pobrinuo da 15. obljetnica bude posebna svima, pa su uz čestitku organizatora i želju da za 16. rođendan nastupe u Domu sportova, dobili tortu s 15 svjećica.

Ivan Dečak pred kraj koncerta, kao i obično, poziva pjesmom prisutne da se vrate na njihove koncerte, te nešto skromnije od organizatora, priželjkuje da i za godinu dana rasprodaju Tvornicu. Uz goste Milu Kekina, Stipu Mađora i Ljubicu Gurdulić upotpunjen je detaljno isplanirani program za ovaj petak navečer. Nakon mnogo „hvala“ i „svaka čast“ Ivana publici, isto to možemo poručiti cijelom bendu.

Dakle, hvala što ste se zadržali na hrvatskoj sceni i nastavili rasti uz i za svoje fanove. Svaka čast na „Tangu“ i samo hrabro naprijed. Uz takvu energiju neće vam biti problem napuniti Dom sportova.


Tekst: Gordana Viboh

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."