Koncerti

Narednik Lobanja i Vod Smrti uz Frozen Forest u Vintageu

Narednik Lobanja i Vod Smrti uz Frozen Forest u Vintageu

U krasnom prostoru Vintage Industrial Bara spremala se bitka. Ljudi su se okupljali, a u konačnici je prostor bio jako lijepo ispunjen. U zraku se osjetilo iščekivanje za određenim nemrtvim vojnicima. Na koncert sam stigao taman kada je prvi bend počeo svirati.

Koncert su otvorili zagrebački black metalci Frozen Forest. Kako sam ušao u prostor zapljusnuo me miris tamjana, na stageu su već bile postavljene svijeće, a trojac je prašio svoju muziku. Scenski, rekao bi i ambijentalni dio bio je super odrađen. Poželjno je potruditi se oko toga za black metal, to je jednostavno njegova čar. Dramatičnost je dio žanra. Pozornica, mirisi, njihove odore, sve je pasalo. Sama glazba, malo manje. Publika se skupila, ali više od deranja poslije svake pjesme nije bilo. Frontmen se nije uspio dobro povezati s publikom, ali njihova aktivnost na stageu je bila zadovoljavajuća.

Frozen ForestFrozen Forest

Dugogodišnji sam obožavatelj black metala, tako da su mi neke stvari jednostavno smetale. Sve je to stvar ukusa, ali solo dionice na gitari su mi zvučale nepotrebne i samo su odvajale slušatelja od ambienta koji su Frozen Forest pokušali napraviti. Solaža je bilo gotovo na svakoj pjesmi, glazba je zvučala više kao thrash metal, ali ipak, njihova se agresija mogla osjetiti u svakom riffu koji su zvučali jako norveški devedesete. Pokoja disonanca i mnogo tupa-tupa dijelova ostavili su me želeći više. Veliku zamjerku imam za njihovog bubnjara, koji nije još ovladao blast beatovima koji su (barem meni) jako važni za black metal. Doboš se negdje gubio u tami i nastup jednostavno nije imao tu kvalitetu s kojom bi vas bend trebao odvaliti. Volio bih da više eksperimentiraju sa svojom glazbom, ovako mi sve zvuči pomalo isfurano, a s black metalom se stvarno može raditi svašta. Sve u svemu prihvatljiv nastup, potencijala ima pregršt!

Frozen ForestFrozen Forest

"SMRTNICI!" - reče Kostur Ratnik i otpočne bitka. Uz masivne oblake dima, Vod Smrti se popeo na pozornicu i počeo peglati. S njihovim dragim narednikom negdje u mislima poveli su juriš i uspjeli u tome da publika ispusti dušu. Od samoga početka bio je kaos. Tijela u zraku, mosh pitevi i mnogo pjevanja od strane entuzijastične publike. Svirali su većinu pjesama s njihovog novog albuma "Nitko neće preživjeti", ali su se mogle čuti i stare stvari poput "Nuklearni nož", "Nervni gas" i "Nagazna mina". Atmosferu nije bilo potrebno podizati jer je već bila uzavrela. Između pjesama je Kostur Ratnik nabrijavao publiku, davao je uvod za svaku pjesmu i bilo ih je uzbudljivo slušati. Općenito je cijeli bend bio uzbudljiv, bili su kostimirani i umaljani bojama, a sve je izgledalo kao dobro kazalište. Pravi koncert s puno sadržaja i brutalnom tematikom. Oblaci dima šikljali su tijekom koncerta i Vodu Smrti pravili idealnu pozornicu. Zvuk je bio odličan, sve se jako lijepo čulo. Vod Smrti nije imao nikakvih slabosti, bubnjevi su bili brzi i jaki, a solaže su zvučale nevjerojatno dobro. Bilo je iznimno lako povezati se s bendom, kako zbog riječi na hrvatskom, tako i zbog njihove žestoke glazbe. Predah su nam dali na sporijoj pjesmi "Grobocop", a upravo je ta pjesma dokaz njihove teatralnosti. Svaka pjesma je nekakva priča, a cijeli koncept benda mi je odličan. Nastup je bio iznimno zabavan, potkovan razjarenom publikom, ali tko god da je pao, bio je odmah podignut i na sigurnom. Svirali su bis, a od njih se tražio i drugi. Nisu se odazvali na drugi, što je razumljivo, treba netko postavljati mine i braniti položaj. Vod Smrti se vratio u svoj rov, čekajući sljedeću naredbu svoga narednika da razvale nesvjesne smrtnike.

Narednik Lobanja i Vod SmrtiNarednik Lobanja i Vod Smrti

Nisam preživio koncert, kao ni itko drugi. Upao sam u rafalnu paljbu i progonili su me tenkovi demoni. Najednom, u leđima mi se našao nuklearni nož zbog kojega sam stao na nagaznu minu. Posljednje čega se sjećam su četiri nemrtve figure kojima je iz trulih usta izlazila maksimalna količina napalma. U magli nervnog gasa izdahnuo sam. Šalu na stranu, ali koncert je bio odličan. Iako je Frozen Forest svojim nastupom bio malo slabiji, dali su dobar uvod Naredniku Lobanji i Vodu Smrti. Živopisno i inspirativno iskustvo. Svaka čast i veliko hvala bendovima. Veselim se ponovnom susretu sa okrutnim i surovim Vodom Smrti.

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above