Koncerti

Damir Halilić Hal - Virtuoz gitare u Vintage Industrialu

Damir Halilić Hal - Virtuoz gitare u Vintage Industrialu

Damir Halilić Hal, jedan od najboljih hrvatskih gitarista, sinoć je pred okupljenima u Vintage Industrial Baru, dvosatnim koncertom predstavio svoj novi album "50". Hal je internacionalno poznat po svojoj izvrsnoj fingerstyle tehnici sviranja gitare te pjesmama u kojima žanrovski barata širokim spektrom stilova od flamenca, etna i tradicionalne glazbe, preko bluesa, jazza, ragtimea, rocka sve do popa.

U samom prostoru Vintage Industriala okupilo se sinoć 50-60 fanova Hala i ljubitelja glazbe koju stvara, a u prostoru inače naviknutom na buku žešćih koncerata vladala je atmosfera koja bi više povezivali s dvoranom Lisinski. U gotovo apsolutnoj tišini, prepuni oduševljenja, su tako okupljeni slušali Hala kako predstavlja pjesme s ovog albuma, a svaku koju je odsvirao predstavio je i ispričao kratku anegdotu o tome kako je sama izvedba nastala.  

Damir Halilić Hal

Također sinoćnji koncert je bio dio njegovog audio-vizualnog projekta "Moć gitare ". Koncert je zamišljen kao mogućnost spajanja "zvuka i slike" pa je popraćen videoprojekcijama spotova koje je snimio i producirao Igor Modrić. Na taj način Hal postaje pratnja samome sebi dok svira, dajući jednu dodatnu dubinu svojem nastupu.

Skladbe koje je sinoć svirao predstavljale su presjek njegove karijere. Jedna od zanimljivijih izvedbi bila je ona pjesme "Cartoon Rag". Skladbe koja je isprepletena orginalnim američkim stilovima; jazzom, bluesom, countryem i ragtimeom, a za koju sam Hal kaže da ju nadopunjuje zadnjih 15 godina, te da ju nikada ne odsvira identično.  Nemoguće je izdvojiti uspješnice sinoćnjeg nastupa. Hal je vrhunski umjetnik koji je uživljeno i bez greške odsvirao svaku skladbu sinoć. U jednom trenutku uzeo je mandolinu u ruke, pa kad nije par trenutak mogao naći gdje je stavio trzalicu odlučio ju je odsvirati prstima, što zahtjeva jako puno vještine, a da ne spominjem da nije ugodno za same prste tako brzo istrzavati.

Damir Halilić Hal

Ako dobijete uskoro priliku dopustite si jedan Halov koncert. Ljubitelji dobrog zvuka gitare neće se zaputiti nakon njegovog koncerta kući nezadovoljni, nego bogatiji za iskustvo slušanja jedne internacionalne, a opet domaće zvijezde.

Što se samog albuma "50" tiče; sadržaj prvog  CD-a je nastavak priče započete s prošlim, više nego uspješnim albumom "Mare nostrum" (Porin 2014). Skladbe s ovog CD-a već su zaživjele na europskim pozornicama na nastupima i turnejama realiziranim u proteklih godinu dana (Berlin, Prag, Budimpešta, Varšava, Rim, Milano, Krakow, Ljubljana...), a glazba koju je nemoguće žanrovski kategorizirati približno se može opisati kao ozbiljnu glazbu isprepletenu elementima drugih stilova i formi (flamenco, etno, jazz, blues, tradicijska glazba, pop...) s prepoznatljivim Halovim potpisom.

Na drugom CD-u Hal se predstavlja kao kantautor. Iako je Hal u ulozi skladatelja, aranžera i tekstopisca već objavio brojne skladbe koje su zabilježile uspjeh kako na domaćim (primjerice skladba "Speak to Me" – Porin 2005.) tako i na inozemnim radio postajama  (top ljestvice u SAD-u, Australiji i Europi) ovo je prvi put da se na više od polovice skladbi pojavljuje i kao pjevač.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."