Koncerti

Pipsi u rasprodanom Vintageu - To je jebiga Ljubav

Pipsi u rasprodanom Vintageu - To je jebiga Ljubav

Red sreće, red suza, predivnost u punom značenju svog apsolutno nepostojećeg gramatičkog oblika – ali shvatili ste. "Pa to je, jebiga... LJUUU-BAV"!

Kako je bilo naglašeno, koncert započinje u 22 sata i to simbolično, komadićem prvijenca – pjesmom "Mala fufica". Već pretrpana, dvorana Vintagea od prvih je taktova upala u vrtlog sinergije iz kojeg se nismo izvukli ni šetajući kućama, noseći osmijeh kao kišobran. Zaista, kao da još uvijek osjećam sve te emocije što sam ih puna dva sata udisala. Očekivano, prema najavi, ovaj gig se razlikovao od svih prijašnjih, ne samo uštekano/ištekanom kombinacijom svirke (nešto slično smo imali prilike čuti i jedan od tri rasprodana dana u Saxu prošle godine), već je ekipa odlučila zadovoljiti ušesa vjernih fanova te priuštiti koncert s minimalnim brojem hitova. I tako bi.

Pipsi u Vintageu, foto by Julien DuvalPipsi u Vintageu, foto by Julien Duval

U prvom dijelu su se našli "Bolje", "Teroristi plaču", "Sebastian", akustični "Mrgud, gorostas i tat" s harmonikom kao zvijezdom vodiljom i tako redom, zanemarivši i većinu posljednjeg albuma. Nakon euforije stadionskih razmjera "Guma na kotačima", napustili su nas na koju minuticu, samo da bi "Pjevač Beatlesa&Stonesa" odao dramatičniji dojam, u prvoj etapi izveden samo s klavijaturskom podlogom. S povratkom ostatka benda, izveden je, očito ipak neizostavan, ljubavni blok "Malena" i "Dođi vilo". Još jednom smo ih zazivali nazad, još jednom nam nije trebalo puno truda te je koncert ravno u 00:00 zatvoren uz "Porculan" i "2x2". Bez previše priče, Ripper je u maniri Miše Kovača mogao dignuti ruke u zrak i pustiti ekstatičnu publiku da za njega odradi posao. A nitko nije ni tražio ili da se grublje izrazim – htio gubiti dragocjeno vrijeme na suvišne komentare, atmosfera je govorila sama za sebe.

Pipsi u Vintageu, foto by Julien DuvalPipsi u Vintageu, foto by Julien Duval

Prokleti kralj Zapruđa i Utrina je u pripremi ovog koncerta povukao još jedan zanimljiv potez – odlučio se za izvedbu covera i to benda na čijem koncu stvaralaštva je njegovo upravo i počelo, benda čiju su ulogu na sceni Pipsi pomalo i preuzeli, složit ćete se? Ripper je objasnio kako sa 16 godina nije shvaćao tu analogiju – "Ljevica. Desnica. Centralno. " te otpjevao Haustorov "Neobičan dan" uz poslane pusice tatama Rundeku i Sacheru.

Pipsi u Vintageu, foto by Julien DuvalPipsi u Vintageu, foto by Julien Duval

Bilo bi nepravedno pokloniti pojedinoj pjesmi status momenta večeri jer je publika kroz velik dio njih bila glasnija od samog Rippera. Koliko puta sam se naježila, koliko puta su mi suze na oči došle, nisam ni pokušala brojati. Ovaj koncert je bio čista emocija i to nova neka. Neka izvole uvaženi psiholozi osmisliti naziv te je ubaciti u svoje uvažene knjige jer ja jednostavno nemam prave riječi za to stanje transa. Ovo što su nam Pipsi sinoć priredili ili možda – što smo mi njima priredili – ne viđa se često, točnije, ne osjeća se često - ili ikada uopće.

Pipsi u Vintageu, foto by Julien DuvalPipsi u Vintageu, foto by Julien Duval

Zatvorit ću epopeju apelom koncertnim organizatorima grada Zagreba – hoćemo  još!! Prilično sam sigurna da govorim u ime 70% sinoćnje publike kada tvrdim da bi i za mjesec dana ponovno pohodili ovakvu inačicu pipsoidnog giga, a nije zanemariva ni činjenica kako se koncert rasprodao desetak dana prije istog. "Sanjajući uvijek idem...tebi!" Dajte nam da zajedno živimo snove energične melankolije!

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?