Koncerti

Nabrijavanje na Velesajmu, dan prvi

Nabrijavanje na Velesajmu, dan prvi

Sinoć je u devetom paviljonu zagrebačkog Velesajma održan prvi od dva dana mini festivala Brijačnica, koji nam ove godine donosi neka zanimljiva imena iz zemlje i regije.

Dok sam lutala Velesajmom u potrazi za devetim paviljonom, postalo mi je jasno da neću uloviti sam početak koncerta, tako da nažalost ne mogu reći s kojom je stvari Superoperater otvorio prvi dan Brijačnice, ali mogu reći da su nezahvalnu ulogu prvog benda na festivalu odradili solidno te pjesmama "Još" i "Ljubičasti me" polako zagrijavali promrzlu ekipu koja se tek okupljala i pristizala u paviljon. Najbolji odjek očekivano je doživjela vjerojatno i najpoznatija "Možeš i ti vikati", dok su se od publike pozdravili pjesmom "Republika" i prepustili pozornicu bendovima koji su slijedili. Iako se radi o prekaljenim glazbenicima s velikim iskustvom, nažalost, u ovoj me postavi nisu baš zaintrigirali. Imam osjećaj da nisu našli onaj ključni element po kojem bi njihov zvuk bio prepoznatljiv i zanimljiv i zato su mi više – manje sve pjesme koje smo sinoć imali prilike čuti, nažalost bez da su ostavile neki snažniji dojam, samo prelijevale jedna u drugu. 

SuperOperaterSuperOperater

A onda je red došao na beogradski punk/rock Repetitor koji je popravio dotadašnju sliku večeri i kao prvi opravdao ime festivala. Svirka je počela žestoko pjesmom "Šteta", a publika se s prvim taktovima Repetitora u povećem broju okupila pred pozornicom i pozorno pratila mlađahnu ekipu koja je ostavljala dušu na stageu i očevidno uživala u svirci. Između ostalog, sinoć smo čuli "Pukotine", žestoku "Devojke idu u Minhen", "Ja" i neizostavnu "U pravom trenutku" kojima je Repetitor rasplesao i one najukočenije i neupitno povećao svoj krug slušatelja. Nastup su zaokružili pjesmom "Beskraj" i prepustili stage svojim starijim kolegama, a ja se nadam da će u skorije vrijeme opet posjetiti Zagreb jer bi ih svakako voljela vidjeti i u nekom, vremenski manje ograničenom, izdanju.

RepetitorRepetitor

Nakon Repetitora koji polako gradi svoju karijeru, na pozornicu su se popele sad već kultne Majke. Nakon optuživanja fotografa i snimatelja za špijunažu, obraćanja Bogu, političarima i sveopćem pučanstvu, svirka je otvorena pjesmom "Mršavi pas". Tko je došao, došao je - dvorana je bila solidno popunjena i svi smo se pomaknuli prema naprijed u želji za što boljim vizualno – auditivnim doživljajem sinoćnjeg nastupa. Majke su nizale hitove iz dugogodišnje karijere, od "Budi ponosan" pri kojoj je skandirala čitava publika, do laganice "Vrijeme da se krene" koju neki od nas pamte kao pjesmu kojom se tradicionalno zatvara jedna zagrebačka "brodica" na Savi te "Put ka sreći", u neobično usporenijem i na dijelove gotovo country izdanju. Naravno, čuli smo i "Teške boje", pjesmu koju možete ili voljeti ili mrziti, ali nikako biti ravnodušni prema njoj te klasike "A ti još plačeš" i "Mene ne zanima". "Točka na i" sinoćnjeg nastupa bila je svima dobro poznata "Ja sam budućnost".

Goran Bare/MajkeGoran Bare/Majke

Dok sam jučer proučavala satnicu za koncert, nije mi baš bilo najjasnije zašto se, po meni najjače izvođače večeri, Majke, nije ostavilo za sam kraj, već da je ta uloga dodijeljena bendu Disciplin A Kitschme. Međutim, jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih srpskih bendova svojim je nastupom opravdao taj potez. Nakon Majki, nije bilo onog standardnog razilaženja publike, već su svi ostali na svojim pozicijama iščekivajući finale večeri. Započeli su žestoko i glasno, malo i preglasno (kao što je bilo i za čitavo vrijeme svirke Superoperatera) i nastavili u tom ritmu do kraja svirke. Disciplin A Kitschme je redala svoje hitove, od "Prestani da mrziš" do "Zaboravili rokenroll?!" i edukacijske "Neukusu treba reći NE!", za vrijeme koje je ekipa klinaca odlučila da je pravo vrijeme za skidanje i bacanje pive i papira. Coincidence? I Think Not, ali vratimo se na bitno, "Samo disciplina", "Ah, kakva sreća" i ostali Kitschmini hitovi poslužili su kao odličan završetak koncertne večeri i ispušni ventil nakon radnog tjedna te zagrijavanje za drugi dan Brijačnice.

Disciplin A KitschmeDisciplin A Kitschme

A ako netko još nema planove za vikend, od 21h u 9 paviljonu zagrebačkog Velesajma očekuju vas Partibrejkersi, Kawasaki 3P, M.O.R.T, The Yellow Buzz i Black Box Revelation! 

Disciplin A KitschmeDisciplin A Kitschme

Galerija fotografija

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.