Specijal

10 zanimljivih činjenica o Davidu Bowieju

10 zanimljivih činjenica o Davidu Bowieju

David Bowie bio je utjelovljenje vizionarstva i umjetnosti. Beskompromisno je pomicao granice, redefinirao dotadašnje koncepte glazbe, mode, stila i vizualnog izražavanja, a unatoč ekstremnoj eksponiranosti uspio je zadržati auru mističnosti. U nastavku vam donosimo deset zanimljivih činjenica o ovom nezaboravnom umjetniku.

1. Unatoč popularnom mišljenju David Bowie nije imao oči različite boje. Bowie je imao Anisocoriu, stanje trajno proširene zjenice koje stvara tu optičku iluziju, a nastalo je nakon što se s prijateljem Georgeom potukao oko cure.

2. Bowiejev klasik "Space Oddity" bio je savršeno tempiran. Pjesma je objavljena 11. srpnja 1969. godine, točno devet dana prije slijetanja Apolla 11 na Mjesec.

3. Bowie je bio veliki obožavatelj bendova Placebo i Oasis

4. John Lennon bio je koautor pjesme "Fame" na kojoj je otpjevao i prateće vokale. "Fame" je bila prva Bowiejeva pjesma na prvom mjestu Billboardove top 100 ljestvice. 

5. Vrsta pauka nazvana je po Davidu Bowieju zbog sličnosti s Bowiejevim našminkanim licem u početku karijere. Ta vrsta pauka nazvana je Heteropoda Davidbowie.

6. Nije lako biti Ziggy Stardust. Nakon što je 1973. godine 'umirovio' spomenuti lik Bowie je izjavio da ga je lik Ziggyja Stardusta gotovo psihički slomilo, utjecalo na njegovu osobnost te je počeo sumnjati u zdravi razum.

7. Bowie nikada nije izvodio pjesmu "Under Pressure" uživo sve do koncerta održanog u spomen na Freddieja Mercuryja na kojem ga je otpjevao u duetu s Annie Lennox.

8. Bowie je imao cameo ulogu u epizodu animiranog serijala 'Spongebob Squarepants' kao Lord Royal Highness koji je isto kao i Bowie imao jedno oko s raširenom zjenicom.

9. Bowie je izjavio da je u dobi od pet godina doživio nesreću koja je uključivala čaj zbog koje ga je odbijao piti ostatak života.

10. Tijekom koncerta u Norveškoj 2004. godine netko iz publike je bacio lizalicu koja je pogodila Bowieja točno u oko (riječ je bila o oku s proširenom zjenicom). Lizalicu su morali čupati iz oka, a nakon incidenta Bowie se vratio na pozornicu i i rekao da je srećom lizalica pogodila njegovo 'loše oko' te da će za kaznu publika morati slušati produženi set pjesama. U produženom setu pjesmu "The Laughing Gnome" izveo je čak osam puta zaredom.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni