Specijal

Domaća zadaća (25): Valetudo, Fani Solomun, Ružno pače i drugi

Domaća zadaća (25): Valetudo, Fani Solomun, Ružno pače i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Valetudo - 'Lopud Reggae'

Poput medicinskog melema. Tako ljekovito ovih dana zvuči erotična pop razglednica grupe Valetudo. Razglednica nam je stigla s Lopuda, oaze ljepote koju jednostavno morate posjetiti - jer otočki melem ponad Dubrovnika još je intenzivniji. Otočić doziva hedonizam: čulni i skladni, tjelesni i misaoni. 'Lopud reggae' je hvalospjev izgubljenosti u dangubljenju i poziv na uživanje u životu. U vremenu jesenjih magli i mrazeva panike koja nas okružuje, tako što prijeko nam je potrebno. Da se izgubimo u dangubljenju zaborava. (Goran Komerički)

 

Valentino Bošković - 'Blojska rapsodija'

Ljubazno molim da se smjesta uputite u tajne rapsodije projekta Valentino Bošković. Melankolična jest, ali i bogata po svim principima pop umjetnosti. S orguljama i osjetom patine. S uljem na platnu i opservacijom noćnoga ambijenta. S minimalizmom trenutka i maksimalnim bogatstvom slika. Nekada se pitamo kako bi to kod nas bilo narativ naslijeđa uklopiti u zvuk modernog, a onda shvatimo kako je to put izazova koji može završiti uspješnim poduhvatom. 'Blojska rapsodija' je potvrda ispunjenja te čežnje. Baš kao i mnogih koje su stoljećima ispunjavane na domaćim mjestima koja tako malo poznajemo, a mogli bismo bolje. Ona koja ponekad manje cijenimo, a mogli bismo više. Jeste li posjetili vremešni samostan pustinje Blaca? Kad ste se zadnji put zagledali u zvijezde? Možda je upravo sad trenutak za pokoju novu avanturu. Ne samo na Braču. Ili možda upravo u njegovu okrilju. (Goran Komerički)

 

Despot Tomić - 'Što dalje'

Ekipa pod etiketom "višemanjezauvijek" gotovo nikada ne razočara. Odlična pop-rock balada s malom dozom sarkazma i spotom čiji je redatelj - ni manje, ni više nego - Rambo Amadeus. Gitarska dionica nosi glavninu pjesme, djeluje zavodljivo i melankolično. Toplina zvuka poduprijeta je blagim vokalom i stihovima u kojima će se pronaći mnogi slušatelji. Svakako preporuka za slušanje u ovim nepredvidljivim vremenima i hladnjikavim jesenskim danima. (Goran Komerički)

 

Fani Solomun - 'Svaki kut'

Fani Solomun je fantastično osvježenje domaće glazbene scene. Iz svakog kuta je jasno da je ovo kvalitetna kantautorica čije vrijeme tek dolazi. Iskrena balada koja je izuzetno ugodna za slušanje - prepoznatljva boja glasa i jedinstvena vokalna tehnika u koju ćete se zaljubiti već na prvo slušanje. Lagano, lepršavo i sanjivo. (Maja Trstenjak)

 

Sana Garić - 'Prirodno'

Možda nam baš taj osjećaj nedostaje. Svježina i lakost. Tren beskraja u kojemu ekspedicija ushita rastvara nemir i niže slike. Od pacifičkog zalaza sunca do jutarnje radosti, mirisa kave i okusa prirode. Pjesma 'Prirodno' je poput ruksaka svježine. Njezina atmosfera elektroničkih citata i opuštene igre asocijacija oslobađa, ona prozračnijim čini prostor u kojemu je slušate. Sana Garić je must-have radijskog jutra i popodneva glazbenog streaminga. (Goran Komerički)

 

Lea Mijatović - 'Zbogom'

Dakle, da. Olakšanje nakon odluke koju ste konačno donijeli - ma kakva ona bila - veliko je. Bilo da je taj osobni dekret izrečen javno ili naznačen u intimi vlastite sobe. Lea Mijatović, doduše, u stihovima novoga singla pronosi stidljivu želju da je moguće predomisliti se. No, snaga želje proporcionalna je teškoćama bacanja kocke i prelaska granice bijega. Zbog straha od nepoznatog, ponajprije. Pjesma 'Zauvijek' rukopis je kakav radijskim selektorima treba. Zato da plesnom pop zvuku Ave Max i Kyga dodaju atraktivni domaći začin. I slušatelju pruže priliku za pjevušenje na putu do posla i natrag. (Goran Komerički) 

 

Hrvoyeahh - 'Ful Kul'

Ne postoji osoba kojoj zarazni refren "Dok pijem pelin, mislim ja na nju" nije dugo, dugo odzvanjao u glavi, već nakon prvog slušanja. A ako uopće ne znate o čemu je riječ, onda je krajnje vrijeme da istražite rad ovog mladog glazbenika. No, za razliku od tugaljivog tona na njegovom prethodnom megahitu, u novoj je pjesmi zauzeo nešto kulerskiji stav. Baš kako i sam naslov pjesme nalaže. Vibra je i dalje tu, a osjetan je i produkcijski dodir legende umjetničkog imena z++. Hrvoyeah je također i poprilično dobar liričar u svom žanru, stoga bi se za ovu pjesmu obavezno trebalo naći mjesta u radijskom eteru. Ova je pjesma nagovještaj novog poglavlja njegove karijere, sofisticiranijeg i komercijalnijeg. S punim pravom i zadovoljavajućom razinom kvalitete. (Maja Trstenjak)

 

Ružno pače - 'Lav Song'

Svijet ima Machine Gun Kellyja i Yungbluda, a mi imamo Ružno pače. Njegov novi album zanimljiv je odraz trenutka, govori podosta o trenutnom aspektu društva. Emo-rap na najjače. I prije nego što ga proglasite "prostim mladim gosponom" i otjerate ga sa stepenica HNK, dajte mu priliku i pokušajte shvatiti njegov pojam ljubavne pjesme. Samo bez predrasuda i osuda, jako je zabavno i zanimljivo. I, najvažnije, bezbrižno. (Maja Trstenjak)

 

Keni nije mrtav - 'Venecijaneri'

Regionalni punk-rock u najboljem obliku. Povratak na sam početak milenija, pogled kroz venecijanere u doba kada su se furale zakovice i ziherice, skejt je bio ispod ruke, a klupica u lokalnom parku bila je a-place-to-be, s bocom jeftinog vina i varijacijom kole. Što se od tada promijenilo... Pa vjerojatno samo zvuk glazbe koja se sluša, no uz bendove kao što su Keni nije mrtav, jednostavni gitarski riffovi mogli bi uskoro ponovno postati imperativ u regiji. Ovo je pjesma koja pokreće. (Maja Trstenjak)

 

Ivan Kapec 5tet - 'In processu'

Vjerojatno je da najviše od sebe dajemo u danima smijeha i improvizacijama svejednog. Kada nas baš briga što govorkaju i kakvim natuknicama se služe. Ilustracija s albuma 'Crta' Ivana Kapeca i njegova 5teta donosi naznake onoga što se zbiva kada mislite prolazno i prolazno razmišljate o događajima oko vas. Kada ponešto kreativno stvarate ili jednostavno uživate u danu. U procesu. Onkraj buke medija i zidova društvenih mreža. (Goran Komerički)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni