Specijal

For the Record: Queen – „Sheer Heart Attack“

For the Record: Queen – „Sheer Heart Attack“

Queen je uvijek bio odličan primjer teatralnosti, što se može vidjeti i na ovom albumu, makar bio poznat tek pravim fanovima. Za razliku od prva dva albuma, na „Sheer Heart Attack“ su raskrstili s progresivnim elementima te prigrlili nešto više konvencionalan zvuk koji je nagovješćivao ekstravagantnost zahvaljujući kojoj će se kasnije i proslaviti te ostati zapamćeni.

Već od samog početka, pregršt gitara naslaganih jedna na drugu – specijalnost Briana Mayja – koja je uvedena još na „Queen II“ ostavlja  osjećaj kićaste opere – doduše godinu dana prije one prave. Album ima izrazit fokus na gitare iako su one naknadno snimljene zbog Mayjeve hospitalizacije usred samog procesa pisanja materijala. Stoga je onda i prikladno da su baš one snažne i izrazito definirane na cijeloj snimci. Među ostalim,  „Brighton Rock“ također demonstrira jednu od Mayjevih najboljih solaža u karijeri, primjenjujući pritom podosta kašnjenja signala radi razvijanja harmonija.

Nažalost, koliko god gitare bile izražene, ostali instrumenti nemaju istu privilegiju. Za razliku od nje, bubnjevi pak znaju zvučati kompresirano. Albumu inače nedostaje dobro definiranih niskih tonova, što dovodi do toga da bubnjevi i bas ispaštaju što se tiče zvuka te ispadaju vrlo slabi i u konačnici su nedovoljno prisutni na većini albuma. Za razliku od niskih tonova, visokih ima i previše, osobito u sibilanata Freddiejeva vokala. Zvuče vrlo napadno, nedostaje finese u miksu te znaju biti izrazito neprirodni, umjetni, skoro kao snimka snimke s lošeg kazetofona. Konačan rezultat svega toga je vrlo „plosnat“ zvuk koji definitivno nije audiofilski, već više prikladan ograničenostima automobilskog radija.

Rado bih ograničenosti produkcije pripisao istrošenosti ploče koju sam imao prilike preslušati, no vjerojatnije je da uvjeti snimanja i nisu bili baš najbolji. Čak bi se i kod istrošenosti moglo osjetiti je li album izvorno tako zvučao ili nije. Što je prava šteta jer su na „A Night at the Opera“ koji je slijedio itekako briljirali što se tiče produkcije kao i neki drugi albumi koji su slijedili. Ovako nam ostaje „Sheer Heart Attack“ preslušati „samo“ zbog kvalitetne glazbe. Unatoč svemu, album obiluje odličnim pjesmama pravih virtuoza. Od početka do kraja.

Godina izdanja: 1974.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje

Strana A:
1. Brighton Rock
2. Killer Queen
3. Tenement Funster
4. Flick Of The Wrist
5. Lily Of The Valley
6. Now I'm Here

Strana B:
1. In The Lap Of The Gods
2. Stone Cold Crazy
3. Dear Friends
4. Misfire
5. Bring Back That Leroy Brown
6. She Makes Me (Stormtrooper In Stilettoes)
7. In The Lap Of The Gods... Revisited

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."