Specijal

Gospodine Jacques, dopustite da Vam predstavim…

Gospodine Jacques, dopustite da Vam predstavim…

Prije nego što odem na koncert Kuku$a, osamnaest minuta života posvetila sam svojevrsnom video manifestu našeg poznatog pjevača Jacquesa Houdeka koji je javno izrazio i priznao nepoznavanje izvođača nominiranih za Porin u kategoriji “Novi izvođač godine”.

Smatram da je uistinu nepravedno da ovako velika i ugledna ličnost naše glazbene scene nije upućena u rad ovih glazbenika, stoga sam odlučila ispraviti nepravdu te predstaviti i objasniti mu tko su i zašto su upravo oni dobili nominaciju, a Roko nije.

Krenimo abecednim redom.

J.R. August prije nekoliko je dana do posljednjeg mjesta ispunio Hrvatski glazbeni zavod. Za klavirom, u pratnji dvojice saksofonista, Luje Parežanina i Marka Gudelja, jazz gitarista Pavla Miljenovića, kontrabasista Ivana Džajića, bubnjara Borka Rupenu i jedanaesteročlanog zbora dupkom ispunjeni Hrvatski glazbeni zavod uveo je u svoj mistični svijet gdje se isprepliću gospel, blues, boogie, doo-wop i a cappella, a sve podcrtano njegovim prepoznatljivim falsetom. Izveo je album “Dangerous Waters”, koji je jedan od kandidata za Porin u kategoriji “Album godine”. Nekoliko mjeseci ranije, do posljednjeg je mjesta ispunio Vintage Industrial Bar, promovirajući isti album, što je veliki i rijetko viđen uspjeh za jednog mladog glazbenika u Hrvatskoj. Dobitnik je tri Rock&Off glazbene nagrade, koju dodjeljuju isključivo glazbeni novinari koji uistinu prate što se događa na domaćoj glazbenoj sceni, a i svi smo redom veliki egotriperi i ne dopuštamo da itko utječe na naše stručno mišljenje, pa na spomen imena J.R. Augusta ne nailazimo ni na kakve nedoumice, baš kao i svaki istinski ljubitelj kvalitetne glazbe u Hrvatskoj koji je zasigurno čuo za ovog glazbenika i preslušao album koji je nominiran i za europsku nagradu IMPALA u kategoriji najboljeg nezavisnog albuma.

Do sada je osvojio i nagradu Music Pub Zlatka Turkalja za album godine te se našao na prvom mjestu u Nacionalovom izboru za album godine, koji je definiran, opet, od strane glazbenih novinara, koji svakodnevno prate što se zapravo događa na domaćoj glazbenoj sceni. Ima nešto spiritualno u njegovoj glazbi, nadam se da će Vam se svidjeti.

 

 

Lu Jakelić neću previše predstavljati, jer ste naveli da ste za nju ipak do sada čuli, no bitno je napomenuti da su pjesme s njenog debitantskog albuma “Sve o čemu sam šutjela” pokorile top liste i radijske etere, a za njegovo predstavljanje u Zagrebu tražila se ulaznica više. Radi se o jednoj od najperspektivnijih domaćih kantautorica koja će zasigurno nastaviti uzlaznu putanju karijere.

 

 

Porto Morto, ili Morto Porto, ili Porto Porto, na predstavljanju albuma “Portofon” prošle godine do posljednjeg je mjesta ispunio Veliki pogon Tvornice kulture (cca 1500 posjetitelja). Publika ih je upoznala kao dio Jeboton kolektiva, koji sada službeno ima svog najjačeg član, a ako itko nema baš nikakvog utjecaja među klanovima o kojima pričate, onda je to zasigurno Porto Morto. Suradnja s Darkom Rundekom dala im je veliki vjetar u leđa i prepoznatljivost kod šire publike, pa tako vjerojatno i kod glasačkog tijela Porina. 

 

 

Dobre glazbe u Hrvatskoj ima uistinu na pretek, kao i fantastičnih mladih glazbenika koji redovito pune veće prostore od Sax!-a ili bilo čega što je Roko u Zagrebu ili bilo gdje u Hrvatskoj ikada popunio.

A oni su svi nabrojani OVDJE, u prigodnom članku naslova “Baj baj dinosauri - scenom su zavladali neki novi klinci”, koji je također izazvao mnogo sličnih negodovanja, ali istovremeno i oduševljenja, jer se radi o uistinu vrhunskim mladim glazbenicima koji su također zaslužili nominaciju za Porin, po mom osobnom mišljenju puno, puno više od Roka koji je, eto, bio na Euroviziji. I Ivan Mikulić je bio na Euroviziji. Ali mjesta je samo za troje. Zato Vas molim da izdvojite svoje cijenjeno vrijeme i pročitajte ovaj članak, baš kao što sam i ja uzela vremena prije odlaska na koncert Kuku$a, inače najslušanijeg hrvatskog izvođača na Deezeru, da pogledam Vaš video manifest i napišem ovaj tekst.

Za sam kraj, moram priznati da suosjećam s Vama, jer, unatoč mojim naporima, kao što ni Vaš Roko, tako ni moji Brkovi do sada nisu dobili nominaciju niti za jednu nagradu u Hrvatskoj, a regionalne su legende. No, kao što ste Vi Roku dali svoj Porin, tako je i Žare iz srpske grupe S.A.R.S. Brkovima ove godine dao svoju nagradu MAC, pa je i meni malo lakše.

 

P.S. ubacila sam linkove na najveće hitove svakog spomenutog izvođača, nadam se da će Vam biti zanimljivo. Pratite i dalje Sound Report portal, često pišemo o novoj glazbi i mladim izvođačima, koji nakon toga redovito dobiju nominaciju za sve regionalne glazbene nagrade i na kraju ih osvoje. A nismo dio niti jednog glazbenog klana. Kako to? Kako to? Kako to?

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu.