Specijal

Grše – najžešći na sceni i godinu dana nakon „Tiluriuma“

Grše – najžešći na sceni i godinu dana nakon „Tiluriuma“

S hip hopom se upoznao prije samo nekoliko godina. No, kada je prije godinu dana objavio debitantski album „Tilurium“, u potpunosti je preokrenuo stanje na sceni.

Grše je postao iskren glas ulice, direktan i beskompromisan, a glazbeno perfektan. Spontano je zasjeo na tron najtvrđeg stila jer su njegova tehnika, prepoznatljivost, uvjerljivost i kvalitetan flow instantno otjerali sve u kut.

Kako sam umjetnik navodi, "Tilurium" je svojevrsna posveta metalitetu njegova rodnog Trilja, zbog kojeg je, kao gotovo jedini tamošnji reper, često nailazio na nerazumijevanje. No, Trilj danas ima novog glazbeno jakog stanovnika, koji će i u narednom periodu zasigurno prirediti nešto uistinu vrijedno divljenja. 

I ne, ovo nikako nije pretjerivanje, jer na ovakav se paket na domaćoj hip hop sceni dugo, dugo čekalo. Na ozbiljnost i perfekcionizam, klasični pristup s blagim modernim tvistom koji u sebi nosi čvrstinu i žestinu, istovremeno djelujući zanimljivo i svježe. Grše je glas jedne nove generacije, koji se ne boji javno izreći vlastito mišljenje, ponekad uz dozu sarkazma i humora, pa čak se i obrušiti na određene kolege sa scene, koje jednim versom naprosto pokopava, bez obzira na moguće posljedice. Ili, šalje u penziju, kako određeni YouTube komentatori navode.

 

 

A razlog njegovoj izvrsnosti, fantastičnom osjećaju za ritam, jest rokerska pozadina koja mu omogućuje potpunu kontrolu i preciznost, dok je suradnja s Klassanom, koji potpisuje glazbu, odvodi ovu priču na potpuno novu razinu. Kreativna i sofisticirana produkcijska rješenja instantno su ovaj projekt izdvojila iz mase dok prvi singl „Badr Hari“ danas broji preko dva milijuna pregleda na YouTubeu. Polusatno debitantsko izdanje uskoro dobiva nasljednika „Platinum“, najavljenog hitoidnom pjesmom „Kavez“ i suradnjom sa zagrebačkom 30zonom u pjesmi "Prvak", dok u međuvremenu bilda vlastitu etiketu „Blockstar Digital“.

I, premda ga zbog novonastale situacije nismo uspjeli doživjeti uživo na prvom većem samostalnom koncertu u Zagrebu u KSET-u, za svako će se njegovo pojavljivanje u bližoj budućnosti tražiti ulaznica više. U rekordnom roku je pokorio scenu, jednostavno i nenametljivo, jer, ovo je „amaterizam“ koji je nadmašio svakog profesionalca.

Zato, trk na streaming servise i „Tilurium“ na repeat. Udarite na najjače.