Specijal

Hram - bijes ulice i društvena kritika odličnog šibenskog hip hop kolektiva

Hram - bijes ulice i društvena kritika odličnog šibenskog hip hop kolektiva

Opasni dečki iz Šibenika donose još opasniji debitantski album “Bijes”. Da, oni su puni bijesa, sudeći po stihovima, prilično opravdano, jer ono što ih je ulica naučila nije nimalno jednostavno ili zanemarivo.

Glas o njihovom talentu najprije se proširio upravo ulicom. Hram je šibenski kolektiv koji okuplja beatboxere, repere, beatmakere, DJ-e i graffitere, odnosno sve aspekte hip hop kulture koja je nakon nekoliko godina rada napokon došla do šire javnosti digitalnom objavom debitantskog albuma "Bijes".

Dugogodišnje djelovanje nije imalo komercijalne ambicije, no srećom, na nagovor prijatelja i poznanika, ova je ekipa odlučila iskoračiti iz mračnog podzemlja na površinu, jer, u protivnom bi hrvatska hip hop scena bila uistinu zakinuta za pravi dragulj ove vrste.

Boom bap, laički objašnjeno - klasični rep, u svom najboljem izdanju, njihov je glazbeni izričaj. Zvuče uvjerljivo i snažno, a sukladno imenu koje sam album nosi, prepuni su bijesa koji (srećom) kanaliziraju kroz umjetnost te iskreno pričaju svoje priče, često potresne i teške.

Nimalo pretenciozni, već direktni i beskompromisni, stoga itekako uvjerljivi, istupom su u javnost obogatili domaću hip hop scenu te tako, uz nove i trenutno najpopularnije izvedenice ovog žanra, uspješno popunili prazninu koja se iščekivala nekoliko godina. Upravo su se na tu scenu osvrnuli u pjesmi “Stara škola zauvik” u kojoj brane vlastiti stil te izražavaju mišljenje o novom, koji im se, sudeći po izrečenom, nekako ipak ne sviđa.

Rasprave o tome, doduše, već su izlizane, no preostalih jedanaest pjesama s albuma donose puno zanimljivije i značajnije priče koje instantno ostavljaju dojam na slušatelja. Nisu nimalo jednostavne ili lake, ispričane su bolnim, istovremeno i borbenim tonom, jer, na ovu razinu uvjerljivosti snage koju ovi momci nose u svom karakteru rijetko se nalazi.

Njihova “Štoria” je ozbiljna, jer otvorili su srce i ukazali na mnoge društvene nepravde i predrasude s kojima su se kroz život susretali. No, u svim nedaćama su pronašli snagu, jer, “još sam tu, jer nisam proda obraze”, kako kažu u pjesmi “Stoim sam” (i propadam). 

Tri MC-a i dva beatmakera ovdje su dobitna kombinacija, glazbena kemija između njih je neminovna. Oni su Ivica Kojundžić (beatmaker, aranžer), Antun Pelajić (beatmaker, aranžer), Senad Ramić (MC), Luka Lambaša (MC), Luka Škugor (MC). Izvrsni beatovi koji podržavaju i naglašavaju flow, dovoljno su dinamični i kreativni, opet su standardna boom bap rješenja koja djeluju svježe. Versove krasi prvenstveno slikovitost dodatno naglašena instrumentalnim detaljima koji prenose poruku izrečenu direktno nakon detaljnog objašnjenja u maniri "uzrok-posljedica", bez imalo pretjerivanja ili suprotne lažne skromnosti.  

I ne, oni nisu “Izvan kontrole”, uzde svog života sada čvrsto drže u svojim rukama, a i pravdu su odlučili preuzeti u svoje ruke, jer na cesti i njihovoj okolini, to je bila jedina opcija kako bi se zadržala lucidnost u često nelogičnom i nepravednom društvu. 

Kompletno djelo u trajanju od skoro 55 minuta ima sposobnost da drži slušatelja budnim, pažljivim i svjesnim “Bijesa” s kojim će se mnogobrojni moći djelomično ili u potpunosti poistovjetiti. Djelo koje su zainteresiranima slali putem telegrama, sada je dostupno na svim streaming servisima.

U kolektivu Hram, osim ranije spomenutih, djeluju i Sandro Slamar (beatboxer, merch), Mateo Budimir (Graffiti, DJ), Predrag Beljak (beatmaker), Ante Štampalija (dizajn), Marko Svraka (dizajn), Maro Petar Kojundžić (dizajn, video),  Tonći Mijalić a.k.a. Mijagi (official barber) i, kako navode, ostali članovi za koje ćete saznati u budućnosti.

Obratite pažnju na ovu ekipu, s njima nema zezancije.