Specijal

Maja otkriva: Marko Louis

Maja otkriva: Marko Louis

Glazbenik koji je već dugi niz godina otkriven i cijenjen u regiji, no tek je 2018. započeo je s probojem na hrvatsko tržište.

Glazbenik koji je prije nekoliko mjeseci punio lokalne medijske stupce, no i to nedovoljno da se opiše kvaliteta njegova rada, čak i nakon fantastičnog nastupa u Malom pogonu Tvornice kulture. Za sam kraj godine, tako se Marko Louis našao u rubrici Maja otkriva, sa željom da 2019. procvjeta na hrvatskom tržištu, uzdigne se na sam vrh i ispuni mnogo veće koncertne prostore, jer je to zaslužio.

 

 

Osebujan glazbenik kojeg je nemoguće svrstati u bilo koju žanrovsku kategoriju iza sebe ima dva studijska albuma, od kojih je aktualni “Euridika” objavljen sredinom listopada. Neizmjeran glazbeni talent, nepresušna inspirativna životna energija uz razinu kvalitete kakva se rijetko na ovim prostorima kod mlađih glazbenika može čuti, njegove su osnovne karakteristike. Sve je obogaćeno osebujnim karakterom, neiscrpnim optimizmom, ljubavi prema glazbenom stvaralaštvu i spontanosti trenutka te zabavljačkim porivom koji teče venama ovog strastvenog južnjaka.

 

 

Plesni ritam njegovih uradaka osvaja na prvu, no zanimljivost se krije u svakom ponovnom slušanju u kojemu se otkrivaju raznorazni detalji, skladateljska rješenja djelom nastala planirano, a djelom spontano, pomalo i metafizički.

Ovdje nema prevelike filozofije, no usprkos i tome, emotivna dubina pjesama njegovih je naprosto nemjerljiva.

 

 

Kada se u priču umiješa i sevdah u izvedbi njegovog dobrog prijatelja Bože Vreće, tada vrijeme stane i posvećuje se isključivo ljepoti glazbe. Obradu pjesme “Đelem, đelem” itekako vrijedi poslušati, bez prethodnih opisa.

 

 

Marka Louisa vrlo se brzo može shvatiti, a jednom kada te uvede u vlastiti svijet glazbene mašte povezane s tradicionalnim motivima, nema izlaza. Zato u 2019. zaslužuje mjesto na tronu.