Specijal

Najbolji hrvatski eurovizijski nastup u povijesti - Albina, ti si naš ponos!

photo: Albina/Eurosong 2021., credit: Thomas Hanses

Najbolji hrvatski eurovizijski nastup u povijesti - Albina, ti si naš ponos!

Kriviti suca postala je nacionalna tradicija. Za svaki gubitak netko nam je drugi kriv, što je s vremenom postao veliki klišej, no ovaj put je uistinu bilo tako. Jer, Albina i njen tim zaslužili su finale. Nakon dugog, dugog niza godina, cijela Hrvatska ponovno je disala kao jedno, pune tri eurovizijske minute u ritmu pjesme "Tick-Tok" i bodrila svim srcem i dušom ovu fantastičnu ekipu.

Nikada nismo bili sigurniji, nikada nismo bili složniji u mišljenju da je Albina najbolja predstavnica u povijesti Hrvatske na Eurosongu. Kompletan paket, glas, intelekt, karakter, pjesma, profesionalnost, stas, koreografija, scenografija… nadoknadile su svaku pretrpljenu godinu nacionalne sramote na ovom natjecanju.

Mnoge su generacije odrastale na ovom natjecanju, vjerno pratile i Eurosong i Doru koja mu je prethodila, a koji su nam nekoliko godina gotovo u potpunosti izgubili na važnosti, moralno smo “digli ruke” od svega, s velikom emotivnom ranom na srcu, jer, premda si mnogi to ne žele priznati, emotivno i nostalgično smo vezani za ovu "paradu kiča". Zbog toga nove, “netelevizijske” generacije ovih prostora možda i nisu ovome pridavale toliko važnosti, ali ove je godine eurovizijska euforija obuzela baš sve. 

Svi smo bili svjesni da je do pobjede uistinu teško doći, za našu malu zemlju gotovo nemoguća misija, zbog navodnih principa pozadinskog funkcioniranja samog natjecanja, no Albina nam je uspjela probuditi tračak optimizma da bismo u ovom spektaklu mogli uživati sljedeće godine uživo u Zagrebu. 

 

 

I bila je savršena. Cijeli tim odradio je savršen posao, dok u Hrvatskoj, kao da je na tri minute sve stalo. S velikim smo ponosom i entuzijazmom upijali svaku notu, svaki plesni pokret, oduševljeni scenografijom i koreografijom, dok nam je istovremeno publika u Ahoy Areni bez distance i maski ulijevala dodatni optimizam za povratak na staro normalno u bližoj budućnosti. Eurovizijska euforija ove je godine bila neizbježna i u je potpunosti opravdana. Albinin prirodni šarm i nevjerojatan talent bili su naš ponos i iza pozornice, kada je s nevjerojatnom ležernošću, profesionalnošću i lakoćom ususret natjecanju odrađivala međunarodne intervjue koji su u ovom svijetu od velike važnosti. Pozitivna energija koju širi nevjerojatno je zarazna i iskrena, za razliku od isforsiranih i licemjernih osmijeha koji su tamošnji standard. Zračila je toplinom dok na njen predivan osmijeh gotovo nitko nije mogao ostati ravnodušan. Pratio ju je vrhunski tim mladih plesača - Stjepan Cutvarić, Devin Juraj, Marko Marić i Luciano Plazibat oduševili su svojom pojavom, vrhunskim plesnim umijećem i stavom te uspješno zaokružili našu fantastičnu umjetničku cjelinu na koju smo svi ponosni.

U jednom od intervjua prije Eurosonga Albina se “požalila” kako je svi strani mediji redovito pitaju: “Koja je tvoja priča?”, na što im ona iskreno odgovara da je ona samo obična cura koja voli pjevati i da nema priču. 

Na njoj je bio ogroman pritisak, očekivanja Hrvatske bila su veća nego ikad, jer, svi su je pratili i podržavali svim srcem i dušom. Na pozornicu je stala samouvjereno i snažno, no u jedno kulturološki veoma čudno doba, kada imamo staro i novo normalno, ne samo u pandemijskom već i u politički/moralno korektno-nekorektnom smislu. Stoga je nemoguće ostati politički korektan i komentirati ostale nastupe i plasmane te večeri, budući da se radi o veoma osjetljivim temama zbog kojih na našu veliku žalost, nismo dogurali do finala, što nikako ne umanjuje naš nacionalni, doduše trenutno povrijeđeni, ponos i podršku Albini i timu. Ona je apsolutna pobjednica svih plasmana Hrvatske na Eurosongu, najbolji mogući odabir i najbolje odrađen posao u povijesti naših sudjelovanja na ovom natjecanju. 

Ako smo jedinu mogućnost pobjede dobili 1989., uz održavanje Eurosonga u Zagrebu 1990., ne dao Bog da ikada više pobijedimo na ovom natjecanju. Neka nam fokus i dalje ostane na dobroj i kvalitetnoj glazbi, popratnom blistavom nastupu i svemu samo lijepom, a ne na politici. Koje god mjesto zbog toga osvojili.

Albinu se u Hrvatsku vraća kao velika zvijezda, čeka je blistava karijera u regiji, ali vjerojatno i u inozemstvu. Bila je naš ponos na Eurovizijskoj pozornici, a u budućnosti će biti još veći, jednom kada svojim talentom i zaraznim osmijehom osvoji inozemnu glazbenu scenu, jer, za to je stvorena. Bravo ekipa!