Specijal

Opaki klasičari: Darija Auguštan

Opaki klasičari: Darija Auguštan

Mnoge mlade sopranistice sanjaju o ovakvom glasu. Čvrstoća i preciznost tamnije boje u budućnosti će joj zasigurno otvoriti put prema impresivnim glavnim ulogama dramskog repertoara, premda se ona snalazi baš u svakom fahu.

Ona je Darija Auguštan, a svoj je zanat izučila na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Snježane Bujanović - Stanislav. Njen talent prepoznali su mnogobrojni stručnjaci iz područja, stoga je 2017. nagrađena prestižnom nagradom Papandopulo dok joj u biografiji već dan danas stoji poveći popis uspjeha s domaćih i inozemnih natjecanja. Već kao studentica dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim i državnim natjecanjima: 1. nagrada na međunarodnom natjecanju „Bruna Špiler” (2014.), 1. nagrada na natjecanju HDGPP-a (2015.), 1. nagrada na međunarodnom natjecanju „Lav Mirski” (2016.), 2. nagrada na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika za Lions Grand Prix (2017.). Plasirala se u finale i ostvarila 5. mjesto na međunarodnom natjecanju „Ferruccio Tagliavini” u Austriji (2018), nastupa u finalu natjecanja 16° Concorso internazionale di canto cameristico per voce sola con accompagnamento di pianoforte u Italji (2018.). Sudjeluje na natjecanju „Ferdo Livadić” održanom u Samoboru (2018.) i na 52. tribini „Darko Lukić” održanoj u Zagrebu, KD Lisinski (2019.).

No, za širu javnost ipak je bitnije njeno koncertno iskustvo, a na pozornici HNK u Zagrebu i Lisinskog je već dobro poznato lice. Najveće pohvale dobila je naslovnom ulogom u operi Leoša Janačeka "Lukava mala lisica" te ulogom Fiordiligi u Mozartovoj poznatoj "Cosi fan tutte". Zasjala je i uz pratnju Zagrebačke filharmonije, SO HRT-a i svojih kolega iz orkestra i zbora Muzičke akademije, uz redoviti gromoglasni aplauz. Osim opernih i koncertnih nastupa, velika strast su joj lied i sakralna djela.

Uz kontinuirano usavršavanje, trenutno djeluje kao članica Opernog studija "Giorgio Surian" HNK Ivana Pl. Zajca Rijeka gdje je aktualna uloga Michaele u operi "Carmen". 

Sa samo dvadeset i pet godina ima sve predispozicije da osvoji najprestižnije svjetske pozornice. Njen talent i emocija koju donosi u predivnom glasu svakako bi se uklopio u zvuk najvećih svjetskih orkestara, što će se zasigurno dogoditi čim pandemijske prilike to dopuste.