Specijal

Opaki klasičari: Mia Pečnik

Opaki klasičari: Mia Pečnik

Mlada pijanistica koja je već osvojila svijet! Broj osvojenih domaćih i inozemnih nagrada u njenom životopisu uistinu je impresivan, a 2020. godinu obilježila je prestižnom nagradom Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež.

Izuzetno ambiciozna s nevjerojatnom emocijom pristupa svakom djelu koje se nađe njenim prstima.  U interpretacijama pokazuje veliku zrelost dok precizno pristupa svakoj noti, bilo s tehničke ili emotivne strane, za potpuni i jedinstveni doživljaj djela. Emocije vrlo lako prenosi na publiku, a svoju ljubav prema klasičnoj glazbi želi prenijeti i svojoj generaciji, stoga u potpunosti i uspješno razbija stereotipe prema ovom žanru.

 

 

Klavir je počela učiti s osam godina, sasvim slučajno. Kako sama kaže, željela je svirati violinu, a sa trinaest godina se u potpunosti zaljubila u klasičnu glazbu. Glazbena škola Vatroslava Lisinskog proglasila ju je učenicom s najvećim brojem nagrada i koncerata u povijesti škole. Obrazovanje je 2019. nastavila u Hochschule fur Musik und Tanz u Kölnu, a 2020. dobila je podršku njemačke zaklade Dr. Carl Dörken dodjelom stipendije Werner Richard u sklopu koje će dobiti priliku održati šest koncerata diljem Njemačke.

Prvi je put s orkestrom nastupila sa samo 11 godina, a s 15 je debitirala uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja. Njen uspješan koncertni niz je nastavljen a nastupila je i u prestižnom Carnegie Hallu u New Yorku na čiju je pozornicu kročila sam sa samo šesnaest godina!

 

 

2021. sudjelovanja na natjecanjima održala je online, a u žestokoj konkurenciji američkog natjecanja Rocky Mountains Music bila je najmlađa, a rame uz rame najvrsnijim svjetskim pijanistima, odabrana je među dvadeset najboljih. I to samo na temelju snimke – izvedbe Beethovenova Koncerta br. 3 za klavir i orkestar.

Mia je fantastična pijanistica koja se izvrsno snalazi u svakoj povijesnoj epohi dok maestralnim djelima udahnjuje duh i emocije sadašnjosti, a najprestižnije svjetske pozornice zasigurno su njena bliža budućnost.