Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Smiths

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Smiths "Panic" - Neprikladna pjesma DJ-a

Kako neprikladan odabir pjesme radijskog DJ-a i neočekivana opasnost radioaktivnog oblaka mogu biti inspiracija za hit pokazuje nam jedan od najvažnijih indie rock bendova osamdesetih – The Smiths. Njihova pjesma “Panic“ nastala je nakon katastrofalne nesreće u Černobilu, a stihovi su inspirirani radijskim izvještavanjima o ovom događaju. Pjesma je objavljena kao singl u srpnja 1986., a potom uvrštena na dva kompilacijska albuma – “The World Won't Listen“ i “Louder Than Bombs“, oba iz 1987. godine.

Strašna nesreća u nuklearnoj elektrani u Černobilu, u tadašnjem Sovjetskom Savezu, dogodila se u ranim jutarnjim satima 26. travnja 1986. godine. Do kvara je došlo na četvrtome reaktoru zbog kombinacije nesigurnog dizajna i nepravilno provedenog pokusa pri čemu je isključeno hlađenje reaktora. Nakon nekontroliranog porasta temperature zapalili su se grafitni moderatori te je došlo do eksplozije pri čemu su velike količine radioaktivnih tvari izbačene u atmosferu. Sovjetske vlasti prvo su pokušale zataškati nesreću, no nakon što je Švedska primijetila visoki stupanj radioaktivnosti iznad svoje zemlje svjetska javnost je obavještena. Posljedice radioaktivnog zračenja osjećaju se i danas.  

Pjesmu su zajedno napisali gitarist Smithsa Johnny Marr i pjevač Morrissey. Marr se prisjetio kako je s Morrisseyem, nakon što je vijest proširena po Europi, slušao radijski program koji je davao najnovije informacije o nuklearnoj katastrofi. Pjesnička inspiracija nastala je nakon bizarnog izvještavanja vijesti na BBC Radio One. Nakon obavijesti, dok je svijet još uvijek bio u šoku, radijski voditelj Steve Wright pustio je pjesmu I'm Your Man grupe Wham. Obojica su ovo smatrali neprikladnim i bezosjećajnim. Nije im bilo jasno kako bi jednostavna pop pjesma mogla umiriti naciju ili izraziti napetost i strah? Drugim riječima, to je za njih bio čin nepoštivanja. Tada su napravili pjesmu u kojoj se savršeno nadopunjavaju veseo ritam i turobni tekst o gradovima u kojima je zavladala panika uzrokovana širenjem radioaktivnog oblaka. Ključni stih je kako je vijest prenijeta građanima preko radija: “The music that they constantly play, It says nothing to me about my life”. Marr navodi: „Sjećam se da sam zapravo rekao kakve to veze ima sa životima ljudi? Čujemo o Černobilu, a onda se, nekoliko sekundi kasnije, očekuje da skačemo uz I'm Your Man, tako je nastao čuveni stih: „Hang the blessed DJ

Ovom pjesmom, koja daje kritiku suvremene pop glazbe, Marr je također na određeni način odao počasti rock veteranima T. Rex budući da pokazuje određenu sličnost s njihovim klasikom Metal Guru. Panic je relativno kratko bila standardni dio njihovog koncertnog repertoara jer su se već 1987. razišli i započeli samostalne karijere. I Morrissey i Marr često izvode ovaj hit na svojim koncertima. Tako je Morrissey prilikom svog prvog nastupa u Zagrebu 2006. na Šalati zaključio glavni dio seta upravo ovom pjesmom.