Vije-sti

18. godina zagrebačke ljetne Scene Amadeo

18. godina zagrebačke ljetne Scene Amadeo

Gornjogradska ljetna pozornica AMADEO tijekom ljetnih mjeseci opet će postati dom vrhunskih domaćih i inozemnih umjetnika. Predstavnici Scene sinoć su u caffe&galeriji Velvet predstavili ovogodišnji ljetni program inspiriran, kako je to istaknuo utemeljitelj i voditelj Scene AMADEO Nenad Jandrić, bezuvjetnom ljubavlju prema svijetu umjetnosti i prema svome Gradu.

"Kroz preispitivanje nekih novih umjetničkih smjernica nastojali smo svakome ponuditi sadržaje koji bi im mogli biti zanimljivi. Interes medija i javnosti pokazuje nam da smo u tome i uspjeli, što nam je najveća nagrada za naših 18 godina djelovanja. Osim najboljeg programa u gradu, koji  Zagrepčanima i sve brojnijim inozemnim gostima nudi vrhunska glazbena, filmska i multimedijalna događanja, nadamo se da ćemo istaknuti Zagreb na karti gradova koji svojom ponudom ne zaostaju za europskim i svjetskim kulturnim metropolama" – poručio je Jandrić.  

Tome svjedoči i bogat ljetni program u kojem su svoje mjesto našli Mali noćni razgovori s književnicom Milanom Vuković Runjić, koji su svoju premijeru na Sceni AMADEO u povijesnom Atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja imali prošle godine. Kroz svoja razmišljanja i iskustva  iz svijeta umjetnosti, ali i svakidašnjeg života,  predstavit će nam se šest veličanstvenih dama – povjesničarka umjetnosti i književnica Željka Čorak, spisateljica, kritičarka i teatrologinja Mani Gotovac, glumice Anja Šovagović - Despot i Marija Sekelez, muzikologinja Seadeta Midžić i glazbena diva Gabi Novak. Osim ovih dama, Milana Vuković Runjić ugostit će i povjesničara umjetnosti i pjesnika Igora Zidića koji će se, osim umjetnosti, osvrnuti i na uvijek dinamična događanja iz svijeta domaće politike.

Krajem lipnja nakratko ćemo se vratiti hrvatskom filmskom i likovnom umjetniku Tomislavu Gotovcu. Sjećanje na ovog velikana, u povodu 80. godišnjice rođenja,  obilježit će se projekcijom njegovih kultnih filmskih djela, od filma Prijepodne jednog fauna iz 1963. koji predstavlja njegov umjetnički manifest, preko filmova Plavi jahač, Kružnica, Glenn Miller i Cesar Franck Wolf Vostell do filma Plastični isus Lazara Stojanovića, u kojem igra glavnu ulogu i radi kojeg je redatelj u Jugoslaviji završio na teškoj robiji. Ovi su naslovi najbolji znak da umjetnost i umjetnici, usprkos fizičkom odlasku, i dalje ostaju živjeti kroz svoja djela, u kojima je Tomislav Gotovac opisao snažne, kaotične i poetične urbane strukture Zagreba. Svoje viđenje njegovog stvaralaštva iznijet će filmolog dr.sc.Nikica Gilić, filmski teoretičar i kritičar dr.sc. Hrvoje Turković, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist dr.sc. Zvonko Maković te fotografi Mio Vesović i Ivan Posavec, koji su svojom kamerom zabilježili njegov nenadmašni performans Volim Zagreb iz 1981. godine.

Svijet likovne umjetnosti predstavit će umjetnica Dominique Jurić svojom izložbom Solilokvijum. Ovo je deveta u nizu izložbi posvećenih prerano preminuloj akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

Kroz srpanj i kolovoz Scena AMADEO donosi i bogat glazbeni program s listom impresivnih imena. Renomirani pijanist Aljoša Jurinić, svjetski poznati gitaristi Srđan Bulat i Petrit Çeku, Miroslav Tadić i Tamara Obrovac, Sara Renar, Božo Vrećo & Merima Ključo, Ansambl Lado, Gipsy BandJuerga i Mariachi Los Caballeros odškrinut će vrata svijeta glazbe kroz više glazbenih žanrova, od klasične i etno glazbe do jazza. Posebno vrijedi istaknuti dva koncerta pod naslovom Matija Dedić i prijatelji, na kojima će ovaj danas zasigurno vodeći hrvatski pijanist i jazz glazbenik, koji posljednjih godina svojim brojnim nastupima na svjetskim pozornicama sve više osvaja i međunarodnu glazbenu scenu, ugostiti svoje prijatelje glazbenike s kojima surađuje dugi niz godina – Merimu Ključo, Lidiju Bajuk, Saru Renar te kolege Mateja Meštrovića, Tedija Spalata i Kristijana Beluhana. Jer, kao što su se mnogi već uvjerili, glazba je univerzalni jezik koji prelazi sve granice. 

U slučaju kiše:
- projekcije filmova prebacuju se iz Atrija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Kinoteku;
 - nastupi Aljoše Jurinića.  Tamare Obrovac i Miroslava Tadića te koncerti Matije Dedića prebacuje se iz Atrija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Hrvatski glazbeni zavod;
- nastupi Bože Vreće&Merime Ključo; Sare Renar; Miroslava Tadića&Tamare Obrovac; Petrita Çekua, Zorana Dukića, Maroja Brčića i Tvrtka Sarića prebacuje se iz Atrija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Muzej Mimara.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni