Vije-sti

Britancima je jednostavnije streamati nego downloadati

Britancima je jednostavnije streamati nego downloadati

Rezultati nedavnog istraživanja pokazali su kako Britanci sve manje ilegalno preuzimaju glazbu preko interneta.

Istraživanje je proveo YouGox, uz glavni zaključak kako je streaming postao jednostavniji čak i za korisnike koji su često ilegalno preuzimali glazbu putem interneta. Također, streaming se pokazao kao i najpovoljnija opcija konzumiranja glazbenog sadržaja. 

Samo jedan od deset Britanaca ilegalno preuzima glazbu, što bilježi pad od čak 18%, u odnosu na istraživanje provedeno prije pet godina. Očekuje se i daljnji trend opadanja, jer se 22% korisnika koji su se izjasnili da to još uvijek rade, također izjasnili da ne očekuju da će isto raditi u sljedećih pet godina. 

Tvrde da je preuzimanje glazbe putem posebnih web stranica ili torrenta postalo komplicirano, a streaming servisi sve pristupačniji. 

Ranije ove godine, u istraživanju provedenom putem posebnog sustava za praćenje piratizma na internetu, dokazano je kako je 2017. u svijetu došlo do porasta ilegalnog načina preuzimanja i to za 14,7%, s obzirom na prethodnu godinu.

U Hrvatskoj, prema rezultatima istraživanja Hrvatske diskografske udruge, čak dvije trećine korisnika piratizira glazbeni sadržaj.