Vije-sti

Bučni finski K-X-P uskoro u Zagrebu

Bučni finski K-X-P uskoro u Zagrebu

Finski bend K-X-P i njihova mračna elektronika predstavit će se u Malom pogonu Tvornice kulture u ponedjeljak 30. studenog. Finski inovatori K-X-P dolaze iz Helsinkija, a zbog njihovog stvaralaštva naziva ih se i anti bendom. Poznati su po bučnim, šamanskim, dijelom improviziranim live nastupima koji su praćeni repetitivnim i jako intenzivnim bubnjanjem.

U svom radu miješaju elektroniku, noise, rock, pa čak i techno i od svega stvaraju hipnotičke i minimalističke ritmove, što se može usporediti s djelima bendova kao što su Spacemen 3, Vangelis, This Heat, 23 Skidoo, Suicide i Neu! Poznati Q Magazine ovaj bend naziva savršenom sintezom disco šljokica i ispijanja alkohola, dok Pitchfork o njima piše kao o nevjerovatno ritmičnom bendu s paranoičnim dark disco melodijama.

2010. godine bend je objavio istoimeni album prvijenac K-X-P koji je nastajao kao test tijekom proba u studiju, a sve je naraslo u konzistentne trake i uobličeno u album. Prvi album donosi pozitivne kritike, turneje po Europi i Skandinaviji, ali ubrzo i EP "Easy" snimljen u pauzi između turneja. Drugi album "K-X-P II" izašao je 2013., a bend se okružio starom i analognom opremom, te snimao u tradicionalnim studijima i kinima. Dok je prvi album statičan i minimalistički, na drugom se uratku osjeti energija kojom pršti ovaj bend te pokazuje u što su izrasli na pozornici. Kreativni kolektiv izbacuje i EP "The History of Techno" na kojem istražuju ritam, duže strukture i kompozicije. Friško je vani treći album "K-X-P III", izdan za vlastitu etiketu  Öm, na kojem bend nastavlja istraživanja s prethodnog EP-a, ali i uvodi neke nove elemente. Iako zvuči kao da se poigravaju raznim žanrovima, sami kažu da na ovom albumu zapravo pokušavaju pronaći najiskonskije ključne elemente u svijetu zvukova.

K-X-P – History of Techno (Live) from K-X-P on Vimeo.

Članovi benda 

K-X-P su Timo Kaukolampi (vokal, synthovi), Tomi Leppänen (bubnjevi), Ilari Larjosto (bubnjevi), Anssi Nykänen (bubnjevi) i Tuomo Puranen (bass), a moćan nastup ove finske skupine pogledajte u Tvornici kulture 30. studenog.

Ulaznice:
Ulaznice u pretprodaji iznose 30 kn dok će na dan koncerta cijena biti 45 kn.

Službena prodajna mjesta:
Tvornica kulture - Ljudevita Posavskog 1
Aquarius CD shop - Varšavska 1
Dirty Old Shop - Tratinska 18
Prodajna mjesta i www.entrio.hr

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni