Specijal

Maja otkriva: „All Our Sins“ (Cold Snap)

Maja otkriva: „All Our Sins“ (Cold Snap)

Svi grijesi grupe Cold Snap povezani su s činjenicom da su upravo oni najbolji hrvatski metal bend. Ljeto 2018. donijelo je njihov novi studijski album.

Već od samog početka bilo je jasno da je ovaj bend nešto puno više od grupe okupljenih poklonika najžešćeg žanra, a sada je došla i inozemna potvrda. Cold Snap potpisao je ugovor s diskografskom kućom Arising Empire koja djeluje u sklopu najpoznatije diskografske kuće specijalizirane za metal glazbu Nuclear Blast.

Velike su face sudjelovale u izradi najnovijeg studijskog izdanja varaždinskog kolektiva, Tue Madsen preuzeo je ulogu producenta, inače poznat po radu s bendovima kao Meshuggah, Dark Tranquillity, Sick of It All i drugim velikim facama scene. Daleko na sjeveru, dečki su dali sve od sebe te stvorili djelo čiju kvalitetu niti jedan dugokosi metalac neće moći osporiti, ispijajući bambus iz plastične čaše na klupici u parku.

 

 

Kvalitetna produkcija i velika diskografska kuća u ovim, relativno neinovativnim i pomalo dosadnim vremenima za metal glazbu nikako nisu garancija za uspjeh, no „All Our Sins“ je uspio ponovno udahnuti svježinu u nešto svima već blisko i poznato te naprosto otpuhati slušatelja količinom energije koju sadrži.

Ritmička preciznost, perfekcionistički gradi čvrstu bazu albuma u kojoj je svaki trenutak pomno definiran i proživljen na što se nastavlja sirova distorzija ritam gitara uz melodičnu površinu koja proširuje potencijalnu publiku.

 

 

Growl izuzetno razumljive dikcije samouvjerenih stihova prava su rijetkost te odlika samo najboljih, ovdje djeluje potpuno prirodno i fluidno. „Hesto and Pujto“ već na samom otvaranju albuma slušatelju govori da s ovim momcima nema zezancije dok književna inspiracija koja se provlači stihovima daje dozu egzotičnosti koja opako konkurira i velikim facama kao što je Max Cavalera. Umjetnička svestranost na koju je domaća publika itekako navikla i u čiju se kvalitetu odavno uvjerila u najboljem je obliku predstavljena i na ovom, četvrtom po redu studijskom albumu. Često provokativni, no uvijek iskreni i beskompromisni, svojih se stavova ne srame.  

Demons“ daje i dozu eksperimentiranja s elektronskom glazbom koja ubrzo eksplodira u sirovoj distorziji gitara, kao i u „Crawling“ koja bi mogla izazvati velike mosh pitove na poznatim svjetskim metal festivalima. „Witness Of Your Sickness“ strukturom razbija monotoniju dok „We're Not Even“ dobiva etiketu najžešće stvari na albumu s potencijalom da zaludi mase.

Jedan školski sat lekcije o dobrom zvuku modernog metala krije se u albumu „All Our Sins“. Svi koji su imali priliku gledati Cold Snap uživo, znaju da se redovito radi o ludilu koje nikog ne može ostaviti ravnodušnim. Uzimajući u obzir trenutnu situaciju na metal sceni, svjetske su pozornice žedne ovakvog materijala.