Vije-sti

Esma Redžepova u KD Lisinski

Esma Redžepova u KD Lisinski

U srijedu, 6. travnja, u KD Lisinski nastupiti će kraljica romske glazbe, Esma Redžepova.

Kad kraljica romske glazbe Esma Redžepova "pusti glas" i zapjeva "Đelem, Đelem" , može li itko ostati ravnodušan!?

Upravo su je izvanredne vokalne mogućnosti "lansirale" kada je 1957., tada 14-godišnja Esma, predstavljala svoju školu na natjecanju "Mikrofon je vaš", u to vrijeme bila je to vrlo popularna emisija koja se emitirala na Radio Skoplju. Esma osvaja prvu nagradu i ta se godina uzima za početak sjajne glazbene priče koja traje već gotovo 60 godina.

U svojoj bogatoj karijeri Esma Redžepova održala je nebrojene koncerte, nastupila je na Sydneyjskom kulturnom ljetu pred oko 200.000 posjetitelja, na Womad Festivalu u Caceresu, u Španjolskoj, nastupa pred oko 100.000 ljudi; zatim na prestižnom North sea Jazz Festivalu u Rotterdamu i na mnogo drugih festivala u svijetu. Do sada je snimila oko 1.000 pjesama, a za dobar dio njih Esma je autor glazbe i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće.

Godine 1960. "Esma Ansambl Teodosievski" prvi put nastupaju u prestižnoj pariškoj Olimpyiji. Godine 1976. na Prvom festivalu romske muzike, koji je održan u u Indiji, Esma je službeno proglašena Kraljicom romske glazbe, a priznanje joj uručuje osobno Indira Gandhi. Osim po svojoj bogatoj glazbenoj karijeri, Esma je poznata i kao humanitarka. Za svoj humanitarni rad, dvaput je bila kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada.

Ulaznice po cijeni od 130, 150, 170 i 200 kn moguće je nabaviti putem servisa Ulaznice.hr te na blagajni dvorane Lisinski.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni