Vije-sti

Finale druge sezone splitskog Inkubatora

Finale druge sezone splitskog Inkubatora

Večeras, 20.svibnja, u splitskom klubu O'Hara u 23:00h će nastupiti finalisti Inkubatora, natjecanja autorskih demo bendova: Feredon, Pale Blue i Tvrtko Stijena

Nakon dva mjeseca svirki, osamnaest bendova smo imali priliku čuti kroz šest kvalifikacijskih večeri Inkubatora u splitskom klubu Circus. Glasovi publike, Street Pulse agencije te klubova Circus i MC O'Hara su odlučili kojih šest bendova zaslužuje biti u polufinalu. Inkubator je ove godine privukao poprilično zanimljive, žanrovski raznolike bendove i nije bilo jednostavno odabrati one najbolje. Neki su nas iznenadili napretkom, drugi idejama, neki čvrstim rifom, inteligentnom muzikom, oživljavanjem glazbenih uzora iz starijih vremena ili publikom koju imaju, a sve bendove veže ljubav prema stvaranju glazbe i to se osjeti u energiji koju prenose na publiku.

Većina bendova su već spremna za turneje i samostalne nastupe, čak i oni kojima je prvi nastup uživo bio upravo na Inkubatoru. Jedan od tih bendova je i hard core bend iz solina What Lies Beyond koji su nažalost ispali iz natjecanja u prvoj polufinalnoj večeri. A u finale su ušli dubrovački Feredon te zahvaljujući glasovima publike i mladi splitski Pale Blue.  U drugoj polufinalnoj večeri su nastupili Anarhiv iz Čapljine, Tvrtko Stijena iz Kaštela te Media Stres iz Čakovca. Tvrtko Stijena je „pomeo“ konkurenciju i osigurao sebi nastup u finalu.

Večeras će biti posljednja noć inkubatora i slušat će se najbolji od najboljih bendova koje smo posljednja dva mjeseca slušali. Koncert tri fantastična benda: dva finalista i treći najbolji drugoplasirani bend.

Feredon (Srđan Petrić - vokal / bas, Ivica Glunčić – bubnjevi, Tomislav Grković – gitara, Nikola Kapidžić - klavijature) nam dolaze iz Dubrovnika. Nakon niza godina sviranja obrada, ova četiri momka su se 2012. odlučila pokrenuti i stvarati autorsku glazbu. Energija kojom ovaj bend zrači u nastupu uživo osvaja na prvu. Imate osjećaj da ste došli slušati strani, dugo obožavani bend koji je napokon došao u vaš grad, a déjà vu obilježava cijeli nastup. Pažnju publike osvajaju  dobrim izgovorom engleskog jezika te ugodnom bojom glasa pjevača, ali i tematike  ljubavi, slobode i epistemologije, koje se provlače kroz pjesme, su vješto razrađene. Svoj power funk, new grunge, heavy pop zvukom, kombinacijom energičnih funk utjecaja i rock klasika modernog doba su nedavno oblikovali u svoj prvi album Feredonia koji možete poslušati na njihovoj službenoj web stranici. A uskoro im izlazi još jedan album. Momci su sebi osigurali i nastup u finalu HGF Demo Festivala.

Tvrtko Stijena  (Kristijan – gitara, David – bubanj, Ante - midi klavijature, Ivan - bas gitara) je odličan instrumentalni bend iz Kaštela. Počeli svirati zajedno 2009. i možemo ih svrstati u rang najboljih demo sastava u Dalmaciji u posljednjih par godina. Lanjski su pobjednici ST-@rt festivala, a pred sam kraj prošle godine izbacili su i svoj EP.  U nastupu uživo ne samo da sviraju bez teksta već i ostavljaju bez teksta. Rade interesantne prijelaze u pjesmama i zaokupe pažnju publike svojom žestinom i zanimljvim promjenama ritma pa gotovo i žanra u koji bi ih se moglo svrstati. Taman kad se publika spremi zapljeskati oni iznenade nastavkom pjesme koja se nastavi u novu stvar. Svojim nastupom oduševljavaju laike, ali i konkurenciju koja ih redovito zadivljeno promatra. Poručili su da dovode iznenađenje na finale, frontmena koji je kao na baterije. Stoga dođite vidjeti što su nam pripremili.

Pale Blue (Duje Kuzmić – vokal, Ante Jerončić - gitara / vokal , Bartul Vlahović - klavijature , Josip Vlahović – bas, Filip Barač - bubnjevi) je mladi bend koji u ovom sastavu djeluje jeseni 2015., a dolazi iz Splita. Članovi su većinom dugogodišnji prijatelji koji su i prije glazbeno surađivali. Što se tiče žanra, ne vole etiketiranje, ali ih se može svrstati u progresivni / alternativni / indie rock. Sviraju melodičniji progresivni rock 70-ih uz moderniji pristup. Bend zasad je nastupao samo na St@rt festivalu što se ne bi reklo sudeći po njihovom scenskom nastupu uživo.  Prvi snimljeni uradak, snimljen u studiju ¾ u klubu Kocka u Splitu, zove se Genesis Revelation. Kažu da je Ante Jerončić iz ovog benda najbolji mladi gitarist u ovim krajevima. Dođite i uvjerite se sami. https://www.youtube.com/watch?v=lMNdwuciZUw

Ovo će biti zanimljiva večer suočavanja inteligentnih bendova s klavijaturama. Preporučam svima koji mogu da dođu večeras na finale i garantiram da se kući neće vratiti ravnodušni. Upad je 15kn, a ujedno i glasački listić. Osigurajte svojim glasom pobjedu najdražeg benda koji će osvojiti nastup na EXIT festivalu i suradnju sa Street Pulse agencijom koja bi im mogla osigurati svirke po cijeloj regiji i snimanje novog materijala. Ako niste u mogućnosti doći, obavezno pružite šansu ovim bendovima kad budete u prilici i nećete požaliti.

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.