Vije-sti

Kako je nastala...

Kako je nastala... "Oda" (Antenat)

U sjećanje na Akija, fotografa i jedne od najzaslužnijih osoba za izgradnju brojnih mostova između francuske i balkanske nezavisne scene, u petak će se u Vintage Industrial Baru održati poseban koncert. Među bendovima koji će obilježiti ovu posebnu večer je i Antenat koji nam je otkrio kako je nastala pjesma "Oda".

 

Nikad nije kasno za otkriti bicikl, kao što na kraju krajeva nikad nije kasno za otrkiti bilo što. Mi smo ga iznova počeli otkrivati kroz period studiranja. Nakon dječačkih bmxiranja i ponyiranja po kvartu tek tu i tamo se u medjuvremu sjelo za bajk. Uvijek kao neka vrsta akcije, razonode, nikad sa sviješću o tome koliko je to zapravo jako prijevozno sredstvo. Od točke A do točke B si uvijek za isto vrijeme. Sve se rijeđe sjeda u aute, a kamoli u tramvaje. Malo po malo biciklizam se kao praksa i donekle kao stav uvukao u ekipu. 
Kako su počele pristizati prve diplome, medju onima koji su studirali odnosno onima koji nisu više studirali, spontano se pojavio običaj da svježe diplomiranom/oj skupimo love koliko možemo, ovaj/a još nadoda i kupi si bicikl. Uglavnom su se kupovali solidni bicikli jer postojala je želja ne samo voziti ih po gradu, nego otisnuti se i na bar malo duže pruge. Ponekad.

Jedan od mojih prvih takvih izleta bilo je bicikliranje po Istri. Osjećaj znojenja uzbrdice pa onda kruzanja po nizbrdici,  sloboda ili bar privid slobode koji se u tim trenucima dešava poznaju samo oni koji su to probali.

Imao sam osjećaj da mi (nam) bicikl puno toga daje pa sam mu se htio odužiti pjesmom, odom.

Gotovi svi stihovi Ode (Dva kotača) nastali su kroz pjevušenje na uzbrdici na Cresu. Od Porozina do onog dijela gdje se račva cesta, pa odvojak na lijevo vodi u Beli, a glavna cesta nastavlja prema gradu Cresu. Bila je to jedna od onih uzbrdica na tašte. Tako smo moja bolja polovica i ja zvali uzbrdice bez kave. Bilo je rano ujutro, malo poslje zore i neko rano ljeto. 
Nakon što su nas prešišali svi auti sa trajekta, ostali smo sami mi i ranojutarnji zvuk gume na cesti i peglaj! 

Postojao u to vrijeme jedan ludilo Borisov rif na gitari uz kojeg smo povremeno jammali, ali falilo je teksta da bi ga mogli pretvorit u pjesmu. Nakon povratka sa Cresa, kroz probu, dvije sjelo je sve na svoje mjesto i dobili smo Odu, posvetu biciklu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni