Vije-sti

Kosan kao predgrupa Kriesu u Boogaloou

Kosan kao predgrupa Kriesu u Boogaloou

Jedan od najaktivnijih predstavnika world music scene s ovih prostora, Kries, dolazi u zagrebački klub klub Boogaloo u petak 10. svibnja 2024., a kao predgrupa im se pridružuje Kosan.

Kosan je multidimenzionalni bend i svira psihodeličnu glazbu. Uz istraživanje međuharmonijskih, ritmičkih odnosa svjetske melodijske etnografije, sastavljen je od modularnih glazbenih jedinica i eksplozivnih balkanskih melosa, psihonautičnih pejsaža i plesnih vibracija. Osluškujući vibracije publike, kažu, djeluju kao portal između svjetova, propitkujući ljudsku svijest i duhovnost kroz frekvencijska strujanja unutar glazbenih vrijednosti.

Veliki solo koncert u Boogaloou Kries zakazuje više od godine dana nakon posljednjeg nastupa, a prilika je to premijerno čuti nekoliko novih pjesama. Kao bend koji nadahnuće pronalazi u tradicijskim pjesama u slavenskoj mitologiji, primjer je uspješne simbioze tradicionalne i moderne glazbe. Vođen arhaičnim hrvatskim napjevima u izvedbi energičnog frontmena Mojmira Novakovića, Kries svojim instrumentima gradi vezu između prošlosti uz gajde, diple, lijerica ili udaraljke, kao i sadašnjosti uz gitaru, bas, bubnjeve.

Osnovan 2003., bend već sljedeće godine objavljuje prvi album “Ivo i Mara“. Drugi album “Kocijani” objavljen je 2008. pod producentskom palicom Martina Swana (Mouth Music), a posljednji “Selo Na Okuke / Village tracks“ 2017. u izdanju Riverboat Records. Dobio je sjajne kritike u primjerice fRoots, i Songlines, te je dva mjeseca bio na vrhu World Music Charts Europe.

Bend je stekao kultni status u Hrvatskoj, te svirao na svjetskim festivalima poput mađarskog Szigeta, Roots&Blues festivala u Kanadi, Rainforest Music Festivala u Borneu, malezijskog Penang World Music Festival, Celtic Connections u Škotskoj ili češkog Colors of Ostrava. Guardian piše da Kries treba gledati, škotski Sunday Herald hvali rock bazu i iskonsku silu, a fRoots bend naziva predvodnikom hrvatske glazbe na svjetskim pozornicama.

Kries čine Mojmir Novaković koji je vokal, Ivo Letunić uz vokal svira i lijericu, Andor Végh svira gajde, diple, frula, dvojnice, kaval, Krešimir Oreški udaraljke, Erol Zejnilović električnu gitaru, Konrad Lovrenčić je na basu, a Ivan Levačić na bubnjevima. Kries radi na novom albumu čiji se izlazak očekuje krajem godine, a u Boogaloou će premijerno izvesti nekoliko novih pjesama.
Ulaznice su u prodaji po 16 eura, a na dan koncerta 19 eura. Dostupne su na Eventim.hr i Entrio.hr, njihovim prodajnim mjestima, te u Dirty Old Shopu i Rockmarku.

 

 

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni