Vije-sti

Marko Hietala napustio Nightwish

Marko Hietala napustio Nightwish

Basist, vokal i tekstopisac finske senzacije Nightwish, nakon dvadeset godina odlazi iz benda.

Marko Hietala, jedan od vitalnih članova megapopularnog finskog symphonic metal benda Nightwish, putem njihove službene stranice objavio je da nakon dvadeset godina napušta bend.

Kao razlog odlaska, Marco navodi nezadovoljstvo trenutnim stanjem u glazbenoj industriji, a jedan od izvora njegovog nezadovoljstva su: "Streaming kompanije koje od umjetnika očekuju inspirirani rad od devet do pet, dok istovremeno nepravedno raspoređuju profite. Mi smo banana republika glazbene industrije. Najveći organizatori turneja potražuju postotke čak i iz vlastitog merchandisea dok plaćaju dividende Bliskom Istoku. Očito neke teokrazije mogu uzeti novac od glazbe koja bi vas tamo odsjekla ili zatvorila, a da se ne prikazuju kao licemjeri. Tu je samo nekoliko primjera."

Hietala nadodaje da ga je protekla godina tijekom koje je zbog globalne pandemije većinu vremena proveo u svojem domu, prisilila da se zamisli te je shvatio kako su mu za stvaranje glazbe potrebni novi razlozi i nove inspiracije, a da bi nastavak rada u trenutnim okolnostima mogao biti opasan za njegovo mentalno zdravlje.

Hietala koji ne isključuje mogućnost povratka glazbi jednog dana, naglasio je da moli za privatnost i također apelira na medije i javnost da se suzdrže od stvaranja teorija zavjere i pripisivanju njegovog odlaska fiktivnim sukobima s vođom Nightwisha Tuomasom Holopainenom.

O Hietalinom odlasku kratko se oglasio i Nightwish koji je objavio da su bend i Hietala sporazumno došli do ove odluke te da će nadolazeću turneju održati sa session basistom.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni