Vije-sti

Mrave brojim - Meksikanka zatvara poglavlje zvano Zemlja Kamenog Bizona

photo: Mrave brojim, credit: Stipe Šurac

Mrave brojim - Meksikanka zatvara poglavlje zvano Zemlja Kamenog Bizona

Meksikanka je peti, a ujedno i zadnji singl s albuma Zemlja Kamenog Bizona art kolektiva Mrave Brojim. Pjesma koja je zadnja nastala, ujedno zatvara poglavlje čija se radnja odvijala u Zemlji Kamenog Bizona.

‘’Osjećali smo da bi bez Meksikanke priča ostala nedovršena. Meksikanka je dobri duh Zemlje Kamenog Bizona, a njen dućan je kultno mjesto okupljanja sve pozitivne energije, mjesto svih važnih događaja i mjesto na kojem možeš kupiti sve što ti je potrebno za putovanje i život u Zemlji Kamenog Bizona. Možeš sresti bilo koga, upoznati nekog novog putnika, dobiti sve potrebne informacije i razmijeniti brojna iskustva s moćnim narančastim Indijancima, samo pazi da ne probudiš Diva Snenog’’ – rekao nam je Gospođi Pitomi koji je povodom izlaska singla još poručio:

‘’Ne bojte se, poslušajte, pogledajte i zavirite čega sve ima u dućanu kod visoke crne Meksikanke!’’

Da je ‘Zemlja Kamenog Bizona’ album koji treba čuti,  piše i glazbeni kritičar Bojan Mušćet, koji kaže kako njihov autohtoni iskaz i definirana zrelost Mrave Brojim dovodi u kategoriju najzanimljivih izvođača današnjice.


‘’Kvartet Mrave brojim u svojim jedinstvenim stihovima i zapljuskujućoj glazbi neprestano zaziva drukčijost, poziva na narodni ustanak protiv šablona i pritom otkriva neku drukčiju dimenziju nestvarnosti. Od slušatelja takva glazba zahtijeva potpunu interakciju i upravo je to ono čime ovaj kolektiv zavrjeđuje pozornost. Sasvim autohtoni, sa samopostavljenim audio iskazom koji bi s jedne strane izvrsno mogao poslužiti kao zvučna kolona neke kazališne predstave ili filma, a s druge bi mogao naći mjesto u zvukovnici neopsihodeličnih izvođača, Mrave brojim otkrivaju posve nove glazbene krajolike. Album u teglici cvijeća, videoigrica i razrađeni imidž tek su vanjske manifestacije takvog pristupa, namijenjene golicanju pažnje. No, autohtoni glazbeni iskaz i definirana zrelost ono je što band Mrave brojim dovodi u kategoriju najzanimljivijih izvođača današnjice, ne samo iz Rijeke, nego zemljopisno mnogo šire. ‘’ (Bojan Mušćet)

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni