Vije-sti

Najavljen prvi izvođač ZEZ festivala

Najavljen prvi izvođač ZEZ festivala

ZEZ Festival 2020 održat će se od 15. do 19. travnja u KSET-u, a najavljen je prvi izvođač ovogodišnjeg izdanja. King Midas Sound, britanski duo dub pjesnika Rogera Robinsona i svestranog producenta Kevina Martina, poznatog i pod dubstep pseudonimom The Bug, ovog travnja dolazi protresti KSET dubokim frekvencijama.

Jedan od najutjecajnijih projekata na sjecištu dronea, ambienta i duba na ZEZ Festivalu će predstaviti album ‘Solitude’, spoken word/ambient meditaciju koja obećava potpuno psihofizičko iskustvo.

Kevin Martin je britanski glazbenik i producent možda i najpoznatiji pod svojim dubstep/dancehall/grime aliasom The Bug. U gotovo dva desetljeća karijere etablirao se u nizu žanrova, od duba i jazzcora preko industrial hip hopa do dancehalla i dubstepa. Počeo je s bendom GOD, kada među ostalim surađuje s kultnim skladateljem Johnom Zornom te po prvi put i s Justinom Broadrickom (Godflesh, JK Flesh, Dälek…). S Justinom kasnije formira hip hop duo Techno Animal, a danas je ovo partnerstvo nanovo oživljeno u projektu ZONAL čiji je premijerni album snimljen s pjesnikinjom Moor Mother. Među dugim nizom raznolikih bendova i projekata posebno se ističe The Bug vs Earth - spoj Kevina Martina i Dylana Carlsona iz drone legendi Earth. Prošle godine kurirao je Le Guess Who? Festival, uz Jenny Hval, Patricka Higginsa, Moon Duo… S lovorikama ne zaostaje ni britansko-trinidadski dub pjesnik Roger Robinson koji je ove godine osvojio prestižnu nagradu TS Eliot za zbirku poezije ‘A Portable Paradise’. Dub poezija je oblik spoken worda koji korijene vuče iz zapadne Indije i jamajkanske reggae/dub soundsystem kulture.

Prva dva albuma s vokalisticom Kiki Hitomi izdali su za Kode9-ov label Hyperdub, kad se izričaj King Midas Sounda mogao lakše svrstati u sfere duba, trip hopa i rocka. Nakon ‘Edition1’ iz 2015. kojeg su stvorili s Fenneszom za Ninja Tune, u veljači 2019. izdaju hvaljeni album ‘Solitude’. ‘Solitude’ (Cosmo Rhythmatic) predstavlja njihovo najintimnije izdanje do sad. Ovo je album suprotnosti, tmuran, a istovremeno nježan, lirički sirov, ali eteričan. Dub i reggae tradicija ovaj put se rastapaju u apstraktni, melankolični zvučni krajolik koji narativno istražuje teme gubitka, samoće i propalih ljubavi. Kevin Martin stvara glazbeni drone ambijent gotovo bez beatova, ali ovaj minimalizam obojan je moćnim pulsiranjem iz sfere dubljih frekvencija, zbog kojih je Martin poznat po spaljivanju pokojeg razglasa. Njegovu introspektivnu produkciju savršeno nadopunjuju bolno intimni, promukli stihovi baritona Rogera Robinsona. Zato će ovaj koncert biti glasan, ali intiman; audiovizualno tjelesno iskustvo za padanje niz prazninu i zaron u najdublje drone frekvencije duše i tijela.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni