Vije-sti

Nick Mason's Saucerful of Secrets stiže pred zagrebačku publiku

Nick Mason's Saucerful of Secrets stiže pred zagrebačku publiku

INmusic festival 12:26 (1 hour ago) to me Translate message Turn off for: Croatian Nick Mason's Saucerful of Secrets stiže pred zagrebačku publiku! Legendarni Nick Mason, osnivač, autor, bubnjar i najdugovječniji član velikih Pink Floyda sa supergrupom Nick Manson's Saucerful of Secrets stiže pred zagrebačku publiku za nekoliko dana!

Posebno glazbeno putovanje u sklopu odgođene turneje održat će se u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma u utorak 31. svibnja 2022. godine! Vrata se otvaraju u 19:30, dok će koncert početi u 20:30 sati.

Ulaz za publiku prema paviljonu 9 gdje će se koncert održati je sa strane ulaza Jug 3 Zagrebačkog velesajma. Ulaz automobilima do same dvorane nije moguć. Vrata paviljona 9 Zagrebačkog velesajma se otvaraju u 19:30 sati, dok je početak koncerta predviđen za 20:30. Nakon pauze od 21:45 do 22:00 sati započet će drugi dio koncerta, a o spektaklu koji publika željno iščekuje već nekoliko mjeseci sigurno će se još dugo pričati.

Stvorivši jedinstven i neponovljiv zvuk Pink Floyda koji se najčešće opisuje kao art rock ili progressive rock, Nick Mason je s kolegama iz benda, Roger Watersom, David Gilmourom, Richard Wrightom i Syd Barrettom postao glazbeni besmrtnik i jedan od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća. Utjecaj Pink Floyda je ogroman, a neka od najvećih imena inspirirana Pink Floydima su David Bowie, U2, Queen, Radiohead, Kraftwerk, Tool, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins itd.

Pink Floyd su od 1967. godine kreirali novi zvuk rock glazbe, a iste godine su Beatlesi objavili legendarni album "Sgt. Pepper". O utjecaju Beatlesa osvrnuo se i sam Nick Mason nedavno u intervjuu. "Beatlesi su uspostavili nove granice slobode za rad sastava u tonskom studiju. Prije albuma "Sgt. Pepper" sve je bilo fokusirano na to da se ploče snimaju brzo i da se prodaju singlovi. Poslije "Sgt. Peppera" vinilni album postao je "kralj", a nama su dali neograničen broj sati za eksperimentiranje u tonskom studiju. Ali sve to imalo je i komercijalnu podlogu i opravdanje jer su se albumi sve više prodavali i postali uspješniji od singlova", istaknuo je.

Nakon što je 2016. kurirao hvaljeni box set The Early Years 1965-1972 posvećen ranim psihodeličnim radovima kultnog benda, Nick Mason odlučio se za punokrvni povratak na scenu nakon povijesnog nastupa u sklopu humanitarnog Live 8 koncerta koji je 2005. godine posljednji put okupio sve živuće članove Pink Floyda. Za razliku od bendovskih kolega Davida Gilmoura i Rogera Watersa čije se ekstenzivne turneje fokusiraju na kasnije radove Pink Floyda, njihove solo radove te izabrane klasike iz rane faze Pink Floyda, Nick Mason's Saucerful of Secrets vraća se najinovativnijoj fazi Pink Floyda te donosi koncertnu interpretaciju albuma od The Piper at the Gates of Dawn do Obscured by Clouds izvodeći isključivo pjesme Pink Floyda. Obzirom da se radi o presjeku od sedam albuma Pink Floyda od ukupno 15 studijskih izdanja, Nick Mason publici nudi najekstenzivnije koncertno iskustvo jednog od najznačajnijih i najvećih rock bandova svih vremena.

Riječima samog Nick Masona, Saucerful of Secrets njegovo je vraćanje omiljenim pjesmama na koje je ponosan. U novom projektu, u želji da „uhvati duh vremena“, Nick Mason okuplja vrhunske glazbenike u supergrupu, kao što su Gary Kemp (Spandau Ballet), Guy Pratt (basist Pink Floyda nakon Watersa), Lee Harris (Ian Dury & the Blockheads) i Dom Beken (The Orb, Transit Kings) koji autentično i vitalno reinterpretiraju najizazovnije, najproduktivnije i najinventivnije godine Pink Floyda.

Publiku očekuju vrhunske izvedbe klasika koji su trajno obilježili suvremenu povijest glazbe - "A Saucerful of Secrets", "One of These Days", "Astronomy Domine", "Let There Be More Light", "Green Is the Colour", "Set the Controls for the Heart of the Sun", "Lucifer Sam", "Arnold Layne", "Bike", "Fearless", i dr. Nakon ekskluzivna četiri nastupa u Londonu u svibnju 2018. godine, uslijedila je, odmah po objavi rasprodana, europska i sjevernoamerička turneja koja je zvuk ranih Pink Floyda dovela na neke od najprestižnijih pozornica u svijetu – od slavljeničkog koncerta u londonskom Roundhouseu, pariške Olympije, filadelfijske Metropolitan Opera House, antičkih amfiteatara u Lyonu i sicilijanskoj Taormini, sve do najavljenih nastupa u berlinskom Tempodromu i londonskom Royal Albert Hallu odgođenih za proljeće 2022. Financial Times najbolje je sažeo što Nick Mason's Saucerful of Secrets uživo jest – „…posve izvanredan i radostan koncert, i podsjetnik na to koliko su poseban i briljantan bend Pink Floyd bili…ako imate imalo interesa za Pink Floyd, ne smijete propustiti ovaj koncert…“

U sklopu odgođene ekstenzivne europske turneje u 2022., uz nastupe na nekim od najprestižnijih europskih pozornica, Nick Mason's Saucerful of Secrets u organizaciji INmusic festivala dolazi i u Zagreb 31. svibnja 2022. godine. Na jedinstvenom koncertu u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma hrvatska publika imat će priliku čuti rijetko izvođene klasike Pink Floyda i zakoračiti u glazbenu eru, ovjekovječenu kultnim koncertnim filmom "Pink Floyd: Live at Pompeii", koja je oblikovala i usmjerila čitave generacije glazbenika i publike.

Ulaznice za koncert Nick Mason's Saucerful of Secrets dostupne su putem službenog INmusic festivalskog webshopa te u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Svi vlasnici prethodno kupljenih ulaznica za INmusic festival #15 mogu ostvariti 10% popusta na ulaznicu za koncert Nick Mason's Saucerful of Secrets putem e-mail zahtjeva na tickets@inmusicfestival.com do isteka zaliha.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni