Vije-sti

Objava nominacija za Porin 2014.

Objava nominacija za Porin 2014.

Porin2

Objavljene nominacije za 21. Porin

Sinoć je u HYPO Centru u Zagrebu održana objava nominacija za 21. po redu dodjelu Diskografske nagrade Porin.

Kongresnu dvoranu Rab kapaciteta oko 200 ljudi ispunili su razni glazbenici i glazbeni djelatnici koje su na početku pozdravili predsjednik upravnog odbora Porina, Neven Frangeš i glavni tajnik Porina Branko Komljenović. Potom su se na malu pozornicu popeli voditelj večeri Mario Petreković i njegova „mentorica“ Josipa Lisac koja je okupljene počastila svojim milozvučnim glasom izvevši dio arije „Zbor Hrvatica“ iz opere „Porin“ Vatroslava Lisinskog. Koja je točna funkcija ove poznate pjevačice sinoć bila, a s obzirom na druge glazbenike koji su se tamo našli, nije mi postalo ništa jasnije što je večer odmicala.

Po standardnom receptu, glazbenici su se izmjenjivali za govornicom proglašavajući nominirane u ukupno 49 kategorija. Između čitanja nominacija, Mario Petreković je ćakulao s gospođom Lisac vodivši s njom nešto kao intervju. Uglavnom, sve skupa je bilo vrlo konfuzno, a usudim se reći i bezobrazno, budući da njihova ćakula nije prestajala niti tijekom čitanja nominacija. Ovaj je dvojac nekoliko puta toliko produljio taj njihov besmislen razgovor da im je čak Davor Gobac (jedan od prezentera, uz Marka Tolju, Ninu Romić, Meritas i druge) sugestivnim kašljucanjem davao do znanja da su pretjerali. Na kraju proglašenja nominacija, gospođa Lisac je pozvala na ozbiljniju organizaciju Porina, kao i na to da svima nama Porin postane važan. I to nakon što je cijelo vrijeme nominacija brbljala s Petrekovićem kojeg bih radije vidjela kao voditelja nekog kasnovečernjeg show programa nego kao voditelja manifestacije koja bi barem prividno trebala biti ozbiljnija.

No, ovdje bi ipak trebali biti najbitniji glazbenici. Kako su nama najbitniji mladi, novi glazbenici, posebno bismo htjeli istaknuti one nominirane u kategoriji broj 3, Novi izvođač godine, a to su Filip Dizdar, Sara Renar i grupa Silente koja je nominirana i u kategoriji Najbolji pop album. Čestitamo nominiranima, no također smo svjesni mnoštva mladih, po žanrovima šarolikih i kvalitetnih bendova i izvođača koji nisu (još) imali tu (ne)sreću da ih neki diskograf izda, tj. da se nakalemi na njihov već iz vlastitog džepa plaćen snimljeni materijal. To, naravno, nije običaj samo u odnosu s mladim izvođačima, već i s onima s mnogo više glazbenih i poslovnih utakmica u nogama, ako to može poslužiti kao barem mala utjeha. Još je sva sila zaljubljenika u glazbu i glazbenih kreativaca koji svoje nosače zvuka sami snimaju i tiskaju i koje Porin ne uzima u obzir. Možda bi se doista trebalo razmisliti o tome da se ili promijene pravila Porina ili da se napravi posebna nagrada za sve one glazbenike neovisne o diskografskim kućama. Vidiš ideje!

Svim mladim glazbenicima, (robovlasničkim) ugovorom vezanih za kojeg diskografa ili ne, nominiranima za Porin ili ne, u ime Sound Reporta želim puno sreće u radu i nepresušno vrelo kreativnosti i znanja.

Sve nominacije možete vidjeti na službenoj stranici Porina www.porin.info, dok će pobjednici biti proglašeni 27. lipnja u zagrebačkom HYPO Centru.

Facebook stranice nominiranih u kategoriji Novi izvođač godine:

Filip Dizdar

Sara Renar

Silente

  Tekst: Ana Hotko
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni